Reklama

Reklama

W lasach wysyp grzybów. Zimowe okazy mają wyjątkowy smak

Wbrew pozorom grzybobranie nie wiąże się jedynie z latem oraz jesienią. Zimą w lasach pojawiają się okazy, które odznaczają się nie tylko niezwykłym smakiem, ale także wartościami odżywczymi i właściwościami prozdrowotnymi. Jakie grzyby można zbierać w styczniu?

Grzybobranie w styczniu. Jakie okazy można zbierać?

Wiele osób nie wyobraża sobie zimy bez zapasów suszonych prawdziwków i podgrzybków, zamrożonych kurek oraz zamarynowanych rydzy lub maślaków. 

Grzybiarze do lasów udają się zazwyczaj od połowy lata do późnej

jesieni. Ciepłe deszcze i co za tym idzie, brak suszy, pozwalają na wynoszenie pełnych koszy dorodnych okazów. 

Wbrew pozorom zima jest również dobrym czasem na zbieranie grzybów. Oczywiście chodzi o okazy, które występują tylko o tej porze roku. Nie znajdziemy teraz, chociażby borowików czy podgrzybków, ale w lasach czekają inne równie smaczne grzyby. 

Mowa o boczniakach ostrygowatych, płomiennicach zimowych oraz uszakach bzowych. "Zimą grzyby rosną na drzewach. Można je znaleźć na powalonych kłodach lub na pniach rosnących drzew. Lubią drzewa liściaste i rosną na osikach oraz wierzbach. W regionie karkonoskim często można je znaleźć na bukach" - powiedział w rozmowie z "Gazetą Wrocławską" Czesław Narkiewicz, mykolog z Muzeum Przyrodniczego w Jeleniej Górze.

Reklama

Zobacz także: Grzyb, który rośnie zimą w polskich lasach

Czy grzyby mają prozdrowotne właściwości?

Bez względu na to, czy idziemy na grzyby latem, jesienią czy zimą, warto pamiętać o ważnej zasadzie. Należy się skupiać na okazach, których jesteśmy pewni. Wszystko to w trosce o własne zdrowie. Przykładowo płomiennicę zimową można łatwo pomylić z trującą hełmówką jadowitą. 

Zobacz także: Te pyszne grzyby znajdziesz w lesie mimo niskich temperatur. Oto „zimowa trójca”

Grzyby mają wyjątkowy smak i przy okazji korzystnie wpływają na organizm, zwłaszcza na układ krążenia ze względu na obecność polifenoli. Lasy Państwowe informują, że do tego wyróżniają się zawartością beta-glukanu, a co za tym idzie, pozytywnie działają na poziom glukozy we krwi. Poza tym stanową źródło witamin z grupy B, białka i aminokwasów egzogennych. 

***

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzybobranie | grzyby

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy