Wielkanoc 2020: Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?

W święta wielkanocne królują na naszych stołach jajka. W chrześcijaństwie są one związane ze zmartwychwstaniem Jezusa Chrystusa i symbolizują życie oraz płodność. W koszyczku umieszczamy pięknie malowane i dekorowane pisanki i kraszanki, którymi następnie dzielimy się przy stole. Z jajek przygotowujemy także pyszne ciasta i inne dania oraz dodajemy je do żurku. By nie zepsuć smaku potraw, warto sprawdzić, czy jajko, które chcemy użyć, jest świeże. W przeciwnym razie możemy się niemiło rozczarować, gdy rozbijemy skorupkę. Jak sprawdzić, czy jajko nie jest zepsute?

Jak sprawdzić świeżość jajek?
Jak sprawdzić świeżość jajek?©123RF/PICSEL
Jak zrobić sałatkę chrzanową?Interia Kulinaria

Test dźwięku

Potrząśnij jajkiem
©123RF/PICSEL

Idealne do gotowania jajko powinno mieć minimum dwa dni, lecz nie więcej niż siedem. Jeśli nie wiemy, czy zakupione jajka są świeże, łatwo to sprawdzić bez rozbijania skorupki. Wystarczy, jeśli potrząśniemy jajkiem przy uchu i nic nie usłyszymy. Takie jajko będzie dobre. Gdy natomiast będziemy słyszeli delikatne chlupotanie, oznacza to, że jajko jest już stare. Należy szybko je wyrzucić.

Metoda z wodą

Włóż jajka do wody
©123RF/PICSEL

W wyniku rozpadu białek w starym, zepsutym jajku zbiera się pęcherzyk gazu. To pozwala na przeprowadzenie skutecznej metody rozpoznania, czy jajko jest świeże. Wkładamy je do naczynia z wodą i sprawdzamy, jak się zachowuje. Jeśli leży poziomo na dnie, to znaczy, że jest dobre do jedzenia. Gdy unosi się ku górze, jego świeżość jest wątpliwa. Jeszcze gorzej, gdy jajko stoi w wodzie pionowo. Oznacza to, że może mieć nawet ponad 30 dni.

Po rozbiciu

Jajko powinno być zwarte
©123RF/PICSEL

Świeżość jajka możemy sprawdzić także po jego rozbiciu. Jeśli nie chcemy ugotować go na twardo, tylko dodać do ciasta czy innych wyrobów, rozbijmy je i sprawdźmy jego konsystencję. Świeże jajko ma zwarte struktury białka i żółtka. W tym zepsutym białko nie jest gęste, lecz luźne i przypomina bardziej wodę. Rozlewa się na talerzyku z powodu poluzowania się protein. Możemy również rozpoznać świeżość jajka po zapachu. Gdy ten ostatni jest nieprzyjemny, to znak, że trzeba się go jak najszybciej pozbyć w domu. Lepiej zatem wykorzystać najpierw powyższe sposoby, by nie dać się niemiło zaskoczyć.