Reklama

Wysyp w polskich lasach. Leśnicy informują: pojawiły się kolejne skarby, a grzybiarze wynoszą pełne kosze

Miłośnicy grzybów i amatorzy grzybobrania będą zachwyceni informacją przekazaną przez leśników z Lasów Państwowych. Okazuje się, że w lasach pojawia się coraz więcej uwielbianych przez Polaków kurek. To idealny czas na letnie grzybobranie!

Wysyp kurek w polskich lasach

Na facebookowym profilu Lasów Państwowych pojawił się post, który z pewnością ucieszy wielu grzybiarzy.

Pieprzniki jadalne nazywane też kurką, kurzą stopką czy też lisicą to jedne z ulubionych grzybów Polaków. Ich smak, aromat, a także właściwości sprawiają, że chętnie się nimi zajadamy pod różnymi postaciami. Suszone, marynowane czy też smażone na maśle - kurki to wyjątkowy przysmak sezonu letnio-jesiennego. 

Zobacz również: Wypatruj w połaciach mchu. Ekspert wskazał trzy miejsca zbiorów w Polsce

Reklama

Gdzie szukać kurek? Grzybiarze wskazali konkretne miejsca

Pieprzniki jadalne rosną w lasach od czerwca do listopada. Do wzrostu potrzebują one wilgoci. Panujące do tej pory w Polsce warunki, a przede wszystkim susza, sprawiły, że kurek w tym sezonie jest dość mało. Jednakże, w internecie coraz więcej osób donosi o miejscowych występowaniach tych grzybów. 

O tym, w jakich miejscach powinniśmy szukać pieprznika jadalnego, poinformowali leśnicy na Facebooku. - Gdzie go znajdziecie? Można powiedzieć, że prawie wszędzie, bo w lasach iglastych (sosnowych, świerkowych), ale i liściastych (gdzie występuje: dąb, buk czy grab) - czytamy. 

Co jednak istotne, kurek należy szukać w lasach, w których w ostatnim czasie wystąpiły obfite opady deszczu. Grzyby te rosną gromadnie. Zazwyczaj znajdziemy je w miejscach prześwietlonych tam, gdzie rośnie mech. 

W ostatnim czasie na facebookowych grupach pojawiły się informacje dotyczące tego, w jakich regionach Polski możemy obecnie znaleźć kurki. Miłośnicy grzybów wskazują pewne miejsca: 

  • Mazury
  • okolice Ostrowa Lubelskiego
  • województwo świętokrzyskie
  • województwo pomorskie
  • Śląsk
  • Podlasie
  • okolice Płońska na Mazowszu

Zobacz również: Z lasów wychodzą z pełnymi koszami. W tym rejonie trwa grzybowe szaleństwo

Leśnicy apelują o ostrożność. Łatwo można się pomylić

W poście Lasów Państwowych znalazł się również apel do zbieraczy:

Lisówka pomarańczowa to trujący grzyb, którego spożycie prowadzi do zatrucia. Zdarza się, że mniej doświadczeni grzybiarze mylą je z kurkami. Aby jednak uniknąć takiej pomyłki, warto zwrócić uwagę na szczegóły. Istnieją pewne cechy, które pomogą odróżnić nam te dwa grzyby. 

Pierwszą z nich jest kolor. Jak sama nazwa wskazuje, lisówka pomarańczowa ma pomarańczową, lub żółto-pomarańczową barwę. Kurka jest najczęściej żółta, jednak może przybierać różne odcienie od bladożółtego po jaskrawożółty. Innym elementem, na który warto zwrócić uwagę, jest trzon. U lisówki jest on cieńszy i jaśniejszy od kapelusza, natomiast trzon kurki jest często gruby i może osiągać nawet do 2,5 cm. Także ich kapelusze różnią się od siebie. Lisówka ma cieńsze i węższe blaszki, natomiast listewki kurek mają postać fałd. 

Zobacz również: Grzybiarze ruszyli do lasów. Sprawdź, na jakie gatunki trzeba uważać


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | kurki | grzybobranie | grzyby jadalne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy