Z Biedronki wycofano popularną konserwę. Pod żadnym pozorem jej nie spożywaj
Oprac.: Łukasz Piątek
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. Ze sprzedaży wycofano kilka partii konserw rybnych zanieczyszczonych histaminą. Spożycie takiego produktu może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o prowadzonym przez hiszpańską firmę Consorcio Español Conservero S.A. wycofaniu kilku partii konserw rybnych zawierających anchois, ze względu na potencjalne przekroczenie dopuszczalnego poziomu histaminy - czytamy w komunikacie GIS.
Spożycie produktu o podanych w komunikacie numerach partii może stanowić ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
- Produkt: Filety z anchois w oleju słonecznikowym
- Marki: Caprimar
- Numer partii: R18G22 oraz R19G22
- Najlepiej spożyć przed: 18.01.2024 oraz 19.01.2024
- Kod kreskowy: 8410628463378
- Producent: Consorcio Español Conservero S.A.
- Dystrybutor: Jeronimo Martins Polska S.A.
Wadliwy produkt został wycofany ze sprzedaży i ma zostać poddany utylizacji.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej we współpracy z zaangażowanymi podmiotami prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie i monitorują proces wycofywania produktu.