Zamiast cukierków
W przypadku przedszkolaków alternatywą dla słodyczy mogą być zdrowe orzechy, suszone owoce i pestki dyni czy słonecznika.
Są nie tylko apetyczne, ale i wyjątkowo pożywne.
Suszone śliwki zawierają dużo błonnika, żelaza, potasu oraz witaminy C, a migdały - białka, magnezu, cynku, potasu, żelaza i wapnia. Natomiast orzechy bogate są w nienasycone kwasy tłuszczowe, potas i cynk.
Staraj się podawać maluchowi suszone owoce zawsze wtedy, gdy domaga się czegoś słodkiego, ale tak jak we wszystkim, zachowaj umiar (pamiętaj, że bakalie są wysokokaloryczne). Kupując je, zawsze czytaj etykiety.
Wybieraj dla dziecka produkty suszone naturalnie (dostępne m.in. w sklepach ze zdrową żywnością), gdyż wiele powszechnie dostępnych suszonych owoców konserwuje się szkodliwymi związkami siarki.