Zdaniem specjalisty

Jaki tłuszcz zdaniem jest najzdrowszy?

Zdecydowanym liderem wśród olejów roślinnych jest olej rzepakowy. Można używać go zarówno do sałatek, jak i do smażenia - pod wpływem wysokiej temperatury dłużej zachowuje swoje właściwości zdrowotne, smak i zapach. Olej rzepakowy łatwo się odsącza - smażone na nim mięso lub ryby będą zawierały mniej tłuszczu. W polskich sklepach jest wiele marek olejów rzepakowych.

O czym należy pamiętać, by olej jak najlepiej spełniał swoją funkcję?

Podstawowa zasada to smażenie zawsze na świeżej porcji tłuszczu. Nigdy nie używajmy tego samego oleju dwukrotnie. Pamiętajmy też, by odrobinę oleju dodać zawsze do gotowania warzyw lub do surówek. Dzięki temu lepiej przyswoimy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Co robić, by olej był jak najświeższy?

Po prostu, po otwarciu zużyjmy go możliwie szybko. Lepiej mieć w kuchni jeden olej i do smażenia, i do sałatek. Szybciej go wykorzystamy. Olej należy przechowywać w lodówce.

Krzysztof Krygier z SGGWw Warszawie

Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas