Zdrowa biesiada. Rady na święta
Trudno zachować umiar, gdy stół ugina się od smakowitych potraw. Konsekwencji świątecznego przejedzenia można jednak uniknąć!

• Szykując świąteczne potrawy nie podjadany, pijemy wodę mineralną i napar z tataraku.
• W wigilijny poranek zjedz pożywne śniadanie. Kanapka z pełnoziarnistego pieczywa z twarogiem lub muesli z jogurtem dodadzą ci energii i pozwolą opanować chęć podjadania.
• Podczas przyrządzania świątecznych potraw żuj gumę, najlepiej miętową, albo ssij landrynki. Jeśli przez cały czas będziesz mieć coś w ustach, nie stracisz kontroli nad tym, co zjadasz.
• W ciągu dnia popijaj wodę mineralną. Oszukasz żołądek i nie będziesz czuła głodu. Dodatkowo, odpowiednio nawodniony organizm łatwiej poradzi sobie ze strawieniem większych niż zwykle porcji.
• Pół godziny przed kolacją wypij napar z tataraku. Zapobiegnie ewentualnym problemom trawiennym, wynikającym z przejedzenia. Łyżeczkę suszonych kłączy tataraku zalej szklanką wrzątku i zaparzaj pod przykryciem przez 20 minut. Potem przecedź i wypij.
Rozmawiamy i ruszamy się
• Przy stole usiądź obok osoby, która je mniej (np. kuzynki na diecie). Odruchowo dostosujesz się do jej tempa jedzenia.
• Ulubione potrawy stawiaj jak najdalej od siebie. Zjesz ich mniej, niż gdyby stały blisko.
• Do rozmowy wybieraj lekkie i przyjemne tematy. Stres zaburza trawienie.
• Wstawaj od stołu. Przerwy w biesiadowaniu wykorzystaj na zabawę z dziećmi, wspólne oglądanie rodzinnych zdjęć.
• Idź na spacer. Ruch oraz świeże powietrze pobudzą do pracy przewód pokarmowy.
Przyprawiamy potrawy ziołami
• Stosuj z umiarem pieprz, curry, chili, ocet i musztardę. Ostre przyprawy podrażniają przewód pokarmowy.
• Nie żałuj sobie majeranku, tymianku, oregano, kminku. Przyprawione nimi dania zyskają wspaniały smak, a ty ulżysz swojej wątrobie.
• Potrawy ciężkostrawne łącz z dodatkami zawierającymi błonnik. To przyspieszy ich trawienie. Sałatkę jarzynową lepiej zjeść z ciemnym chlebem niż z pszenną bułką.
Pozwalamy sobie na relaks
• Jeśli czujesz, że przesadziłaś z jedzeniem, przebierz się w lekkie, nieuciskające ubranie. Połóż się na łóżku, na brzuch przyłóż termofor.
• Ulgę przyniesie ci wypicie ciepłego naparu szałwiowego. Zalej dwie łyżeczki szałwii szklanką wrzątku. Parz 20 minut pod przykryciem.
• Możesz też sięgnąć po herbatkę imbirową. Do mocnej, czarnej herbaty wystarczy dodać 1/2 łyżeczki imbiru (świeżego lub z torebki).
Marta Nowik, Anita Czerska