Reklama

Reklama

Dieta zielona

Dieta zielona oczyszcza organizm, działając jak silny środek dezynfekujący. Korzystnie wpływa na trawienie, kontroluje i reguluje ciśnienie krwi. Wskazana dla osób z nadciśnieniem i niedociśnieniem.

Wybieraj: ciemne mięso drobiowe, np. z indyka, fasolę, cukinię, orzeszki pistacjowe, ogórki, bazylię, warzywa o ciemnozielonych liściach, jak botwina czy szpinak, miętę.

Reklama

Ograniczaj: tłuszcze zwierzęce i roślinne, pełnotłuste produkty mleczne.

Codziennie rano

Pierwsze śniadanie: 1 filiżanka zielonej herbaty bez cukru lub mięty albo odtłuszczonego mleka (0,5 proc. tłuszczu) z łyżką kakao, pojemniczek naturalnego odtłuszczonego jogurtu (0 proc. tłuszczu) z łyżeczką dmuchanego ryżu, 1-2 owoce kiwi.

Przekąska: zielone jabłko albo świeży ogórek, herbata z miętą bez dodatku cukru.

Dzień pierwszy

Obiad: talerz zupy kremu z brokułów ze śmietaną, talerz różnych warzyw z grilla, przyprawionych oliwą z oliwek i ziołami, np. rozmarynem.

Krem z brokułów

Składniki (4 porcje): 2 różyczki brokułów, 1 ziemniak, kawałek selera, pół cytryny, sól, pieprz, 100 ml śmietany, gałązka rozmarynu. Ziemniak i seler pokroić na kawałki, zalać 1 l wody, zagotować. Brokuły opłukać, pokroić, dodać do wywaru, gotować, aż warzywa będą miękkie, przestudzić, zmiksować, przyprawić sokiem z cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem i solą, zaprawić śmietaną, posypać listkami rozmarynu.

Kolacja: sałatka warzywna z kawałkiem mięsa z indyka (5 dag) z oliwkami, szklanka koktajlu z sałatą, rzeżuchą i selerem.

Dzień drugi

Obiad: szpinak z serem, udko kurczaka w aromatycznych ziołach.

Szpinak z serem

Składniki (4 porcje): 1/2 kg świeżego szpinaku, 10 dag chudego białego sera, po 1 łyżce płatków migdałów i kaparów, sól, sos jogurtowy, ząbek czosnku, bazylia. Szpinak opłukać, obgotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Podawać z sosem wymieszanym z pokruszonym serem, przyprawionym czosnkiem i kaparami, posypać płatkami migdałowymi, udekorować bazylią.

Kolacja: szklanka soku z selera, sałaty, marchewki, szczypty bazylii i pietruszki, z pieprzem i solą, 2 kromki razowego chleba z pomidorem, surówka z karbowanej sałaty, średniego ogórka, cukinii, pęczka rukoli i bazylii, soli.

Dzień trzeci

Obiad: 10 dag gotowanej ryby z sosem, surówka z selera naciowego z łyżeczką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny.

Kolacja: 1 róża ugotowanych brokułów z roztartym z solą czosnkiem i posiekaną natką pietruszki, 5 dag ugotowanych ziaren fasoli.

Przez resztę tygodnia komponuj menu na podstawie pierwszych trzech dni lub po prostu powtórz je. Krem z brokułów schowany do lodówki wystarczy ci na kilka dni. Pamiętaj, że kolorowa dieta ma być również zabawą.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje