Nieoczywisty napar można pić rano i wieczorem. Zwalcza obrzęki, usuwa toksyny
Polacy uwielbiają herbatę – to fakt. Wielu z nas zaczyna od niej dzień lub raczy się napojem dla rozgrzania i podczas spotkań towarzyskich. To zamiłowanie jest świetnym pretekstem do poznania mniej oczywistego napoju – herbaty z gryki tatarskiej, która największą popularnością cieszy się w Japonii, Chinach oraz Korei. W ostatnich latach zdobywa uznanie również w Europie i Ameryce Północnej, stając się ciekawą i zdrową alternatywą dla klasycznych napojów.
Spis treści:
Powiew świeżości w filiżance, czyli czym jest herbatka gryczana?
Długa tradycja spożywania herbaty w krajach azjatyckich słusznie kieruje nasze poszukiwania kolejnych aromatycznych napojów w te rejony świata. Herbata gryczana dużą popularnością cieszy się w Japonii, gdzie jest znana jako soba cha. Jej smak jest dobrze znany również smakoszom w Chinach, Korei i Tajwanie. Warto wziąć przykład z tych krajów, ponieważ czerpią one nie tylko z walorów smakowych, ale przede wszystkim właściwości leczniczych herbatki gryczanej.
Określenie "herbata" jest tu jednak umowne. Napar nie jest produkowany z liści, a z prażonych nasion gryki tatarskiej, zwanej krócej tatarką. To roślina spokrewniona z gryką zwyczajną, którą kojarzymy jako idealny materiał do wytworzenia smacznej i wartościowej kaszy. Nie należy ich jednak utożsamiać. Gryka tatarska to roślina odporna na trudne warunki klimatyczne, a jednocześnie bogata w składniki odżywcze. Co ciekawe, w niektórych europejskich uprawach postrzegana jest jako chwast. Pora spojrzeć na nią łaskawszym okiem, zwłaszcza jeśli zaliczamy się do herbatomaniaków.
Można ją pić o każdej porze dnia. Jak smakuje herbata gryczana?
W pierwszej kolejności należy wspomnieć, że napar z tatarki nie zawiera kofeiny. To bardzo dobra wiadomość dla osób, które ograniczają lub wykluczają ją z diety. Fakt ten wskazuje również na to, że nie ma ograniczeń w kontekście pory dnia. Nieoczywista herbata może być spożywana zarówno o poranku, jak i wieczorem — bez ryzyka problemów z zaśnięciem.
A jak smakuje? Niektórzy mogą obawiać się gorzkich nut. Nic bardziej mylnego. Napar gryczany ma łagodny, orzechowo-karmelowy smak. Niektórzy w jego aromacie wyczuwają czekoladowe lub waniliowe akcenty. Jeśli chcemy poeksperymentować nad filiżanką, do napoju można dodać cytrynę, miód, imbir, cynamon czy kardamon. Nadaje się do spożywania zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Japończycy piją ten napar po posiłku. Dlaczego warto wziąć z nich przykład?
Soba cha w Japonii często występuje w roli zwieńczenia posiłku. Podkreśla się w tym przypadku jej właściwości relaksujące oraz poprawiające trawienie. W Kraju Kwitnącej Wiśni docenia się zwłaszcza działanie odtruwające organizm. Herbata gryczana działa łagodząco na żołądek, usprawnia usuwanie toksyn i poprawia perystaltykę jelit. Jako produkt o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, sprzyja też kontrolowaniu apetytu. Taki sojusznik jest na wagę złota w procesie odchudzania.
Napar na obrzęki i krążenie
Wśród właściwości herbatki gryczanej warto wymienić działanie usuwające nadmiar wody z organizmu. Ten stan niejednokrotnie objawia się m.in. opuchlizną widoczną na twarzy czy obrzękami kończyn. Napar z tatarki przyniesie ulgę również osobom, które często doświadczają uczucia ciężkości nóg albo zauważają na nich coraz większą ilość pękających naczynek.
Napój jest bardzo dobrym źródłem rutyny, która odpowiada za regulację krążenia krwi i wzmocnienie oraz uelastycznienie naczyń krwionośnych. W ten sposób staje się składnikiem kluczowym w ochronie przed powstawaniem żylaków oraz rozwojem chorób serca, miażdżycy i udaru mózgu.
Na co jeszcze pomaga napar z gryki?
Właściwości prozdrowotne nieoczywistej herbaty stanowią skarbnicę składników o dobroczynnym wpływie na organizm. O obecności rutyny i błonnika w jej składzie już wiemy. Zestaw ten uzupełniają witaminy z grupy B, witamina E, magnez, cynk oraz żelazo. Dzięki temu napar z gryki tatarskiej działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność — zwłaszcza po przebytej infekcji. Substancje bioaktywne z gryki mogą także stabilizować poziom glukozy, co docenią osoby z cukrzycą lub insulinoopornością.