Nieoczywisty napar można pić rano i wieczorem. Zwalcza obrzęki, usuwa toksyny

Polacy uwielbiają herbatę – to fakt. Wielu z nas zaczyna od niej dzień lub raczy się napojem dla rozgrzania i podczas spotkań towarzyskich. To zamiłowanie jest świetnym pretekstem do poznania mniej oczywistego napoju – herbaty z gryki tatarskiej, która największą popularnością cieszy się w Japonii, Chinach oraz Korei. W ostatnich latach zdobywa uznanie również w Europie i Ameryce Północnej, stając się ciekawą i zdrową alternatywą dla klasycznych napojów.

Herbatka z gryki zyskuje popularność — dlaczego warto ją pić?
Herbatka z gryki zyskuje popularność — dlaczego warto ją pić?123RF/PICSEL

Powiew świeżości w filiżance, czyli czym jest herbatka gryczana?

Długa tradycja spożywania herbaty w krajach azjatyckich słusznie kieruje nasze poszukiwania kolejnych aromatycznych napojów w te rejony świata. Herbata gryczana dużą popularnością cieszy się w Japonii, gdzie jest znana jako soba cha. Jej smak jest dobrze znany również smakoszom w Chinach, Korei i Tajwanie. Warto wziąć przykład z tych krajów, ponieważ czerpią one nie tylko z walorów smakowych, ale przede wszystkim właściwości leczniczych herbatki gryczanej.

Określenie "herbata" jest tu jednak umowne. Napar nie jest produkowany z liści, a z prażonych nasion gryki tatarskiej, zwanej krócej tatarką. To roślina spokrewniona z gryką zwyczajną, którą kojarzymy jako idealny materiał do wytworzenia smacznej i wartościowej kaszy. Nie należy ich jednak utożsamiać. Gryka tatarska to roślina odporna na trudne warunki klimatyczne, a jednocześnie bogata w składniki odżywcze. Co ciekawe, w niektórych europejskich uprawach postrzegana jest jako chwast. Pora spojrzeć na nią łaskawszym okiem, zwłaszcza jeśli zaliczamy się do herbatomaniaków.

Nasiona gryki tatarskiej
Nasiona gryki tatarskiej123RF/PICSEL

Można ją pić o każdej porze dnia. Jak smakuje herbata gryczana?

W pierwszej kolejności należy wspomnieć, że napar z tatarki nie zawiera kofeiny. To bardzo dobra wiadomość dla osób, które ograniczają lub wykluczają ją z diety. Fakt ten wskazuje również na to, że nie ma ograniczeń w kontekście pory dnia. Nieoczywista herbata może być spożywana zarówno o poranku, jak i wieczorem — bez ryzyka problemów z zaśnięciem.

A jak smakuje? Niektórzy mogą obawiać się gorzkich nut. Nic bardziej mylnego. Napar gryczany ma łagodny, orzechowo-karmelowy smak. Niektórzy w jego aromacie wyczuwają czekoladowe lub waniliowe akcenty. Jeśli chcemy poeksperymentować nad filiżanką, do napoju można dodać cytrynę, miód, imbir, cynamon czy kardamon. Nadaje się do spożywania zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Japończycy piją ten napar po posiłku. Dlaczego warto wziąć z nich przykład?

Soba cha w Japonii często występuje w roli zwieńczenia posiłku. Podkreśla się w tym przypadku jej właściwości relaksujące oraz poprawiające trawienie. W Kraju Kwitnącej Wiśni docenia się zwłaszcza działanie odtruwające organizm. Herbata gryczana działa łagodząco na żołądek, usprawnia usuwanie toksyn i poprawia perystaltykę jelit. Jako produkt o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, sprzyja też kontrolowaniu apetytu. Taki sojusznik jest na wagę złota w procesie odchudzania.

Napar na obrzęki i krążenie

Wśród właściwości herbatki gryczanej warto wymienić działanie usuwające nadmiar wody z organizmu. Ten stan niejednokrotnie objawia się m.in. opuchlizną widoczną na twarzy czy obrzękami kończyn. Napar z tatarki przyniesie ulgę również osobom, które często doświadczają uczucia ciężkości nóg albo zauważają na nich coraz większą ilość pękających naczynek.

Opuchnięte nogi mogą świadczyć o różnych zaburzeniach
Opuchnięte nogi mogą świadczyć o różnych zaburzeniach123RF/PICSEL

Napój jest bardzo dobrym źródłem rutyny, która odpowiada za regulację krążenia krwi i wzmocnienie oraz uelastycznienie naczyń krwionośnych. W ten sposób staje się składnikiem kluczowym w ochronie przed powstawaniem żylaków oraz rozwojem chorób serca, miażdżycy i udaru mózgu.

Na co jeszcze pomaga napar z gryki?

Właściwości prozdrowotne nieoczywistej herbaty stanowią skarbnicę składników o dobroczynnym wpływie na organizm. O obecności rutyny i błonnika w jej składzie już wiemy. Zestaw ten uzupełniają witaminy z grupy B, witamina E, magnez, cynk oraz żelazo. Dzięki temu napar z gryki tatarskiej działa przeciwzapalnie i wzmacnia odporność — zwłaszcza po przebytej infekcji. Substancje bioaktywne z gryki mogą także stabilizować poziom glukozy, co docenią osoby z cukrzycą lub insulinoopornością.

Napar na ból gardłaInteria DIY
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas