Dieta oczyszczająca jelita. Kto powinien ją stosować?
Utrzymywanie jelit w dobrej kondycji ma ogromny wpływ na cały organizm, w tym również na mózg. W związku z tym niezwykle istotne jest to, co ląduje na naszych talerzach i stanowi podstawę diety. Czy warto stosować dietę oczyszczającą jelita, a jeśli tak, to z czego powinna się składać?
Dieta oczyszczająca jelita - właściwości
Prawidłowa praca jelit jest nieodzownym elementem m.in. w kontekście utrzymania odpowiedniej odporności organizmu, poziomu naszej energii, kondycji skóry i paznokci, a także procesów zachodzących w mózgu.
Głównym celem stosowania diety oczyszczającej jelita, jest pobudzenie perystaltyki układu pokarmowego, pozbycie się zalegających w jelitach złogów i resztek pokarmowych oraz poprawa i wyregulowanie rytmu wypróżnień.
Chcąc oczyścić jelita, powinniśmy skomponować odpowiednią dietę i spożywać posiłki składające się z konkretnych, wyselekcjonowanych produktów spożywczych. Proces oczyszczania jelit to jednak nie tylko żywność, ale i aktywność fizyczna oraz regularne nawadnianie organizmu.
Dla kogo dieta oczyszczająca jelita?
Dieta oczyszczająca jelita wskazana jest osobom, które borykają się m.in. z różnego rodzaju problemami trawiennymi, w tym - zaparciami i wzdęciami.
Ponadto nad wprowadzeniem takiej diety powinny pomyśleć osoby cierpiące na notoryczne zmęczenie i brak energii, niską odporność organizmu charakteryzującą się częstymi infekcjami, zmagające się z problemami skórnymi m.in. w postaci egzemy, trądziku i łuszczycy, nadwagą oraz złą kondycją włosów i paznokci.
Zanim jednak zdecydujemy się na dietę oczyszczającą jelita, najpierw skonsultujmy się z lekarzem.
Warto wiedzieć: Przełomowe odkrycie naukowców? Tak kawa wpływa na jelita
Co jeść na diecie oczyszczającej jelita?
Podstawą diety oczyszczającej jelita powinny być nieprzetworzone produkty bogate w błonnik, witaminy i minerały, a także charakteryzujące się dużą gęstością odżywczą. Do warzyw, które należy włączyć do diety oczyszczającej jelita, zaliczamy m.in. brokuły, sałatę, jarmuż, szpinak, rukolę i pozostałe warzywa zielone, w których nie brakuje błonnika.
Z owoców warto wybierać jagody, borówki, truskawki, gruszki i jabłka. Dobrym rozwiązaniem jest również sięganie po cytrusy i awokado. A skoro mowa o awokado, to na diecie oczyszczającej jelita nie może zabraknąć zdrowych tłuszczów pochodzenia roślinnego. Mowa m.in. o oliwie, oleju rzepakowym, oleju z awokado i cennych dla organizmu nienasyconych kwasów tłuszczowych, których źródłem są orzechy.
Podczas stosowania diety oczyszczającej jelita powinniśmy także regularnie spożywać fermentowane produkty mleczne, które są niezbędne do zachowania zdrowej mikroflory jelitowej. W związku z tym wskazane jest picie jogurtów naturalnych, kefirów i maślanek. Ponadto nie zapominajmy o spożywaniu kiszonek, np. ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej, które są doskonałymi produktami w kontekście dbania o jelita.
Dietetycy i lekarze wskazują również, by do takiej diety dodać siemię lniane i nasiona chia, a więc wskazany rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik pokarmowy. Potrawy warto doprawiać czosnkiem, bazylią, tymiankiem, majerankiem czy imbirem.
Dieta oczyszczająca jelita to również odpowiednie i regularne nawadnianie. W związku z tym powinniśmy wypijać 2-3 litry wody dziennie. Innymi płynami, po które z powodzeniem możemy sięgać, są świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw - zwłaszcza z tych zielonych.