Reklama

Jedz czereśnie

To nieprawda, że czereśnie nie mają żadnych wartości odżywczych. Jest w nich witamina A, B1 i B2 oraz rozmaite związki mineralne. Poza tym są bardzo smaczne, więc warto się nimi raczyć w czereśniowym sezonie.

To nieprawda, że czereśnie nie mają żadnych wartości odżywczych. Jest w nich witamina A, B1 i B2 oraz rozmaite związki mineralne. Poza tym są bardzo smaczne, więc warto się nimi raczyć w czereśniowym sezonie.

Przede wszystkim jednak czereśnie mają zalety dietetyczne. Otóż owoce te doskonale regulują żołądek i usuwają fermentację gnilną. Dlatego powinny je jeść osoby mające zaburzenia przewodu pokarmowego. I to w dużych ilościach, nawet po kilogramie dziennie. Taką samą rolę spełniają wiśnie.

Czereśnie i wiśnie są zasadotwórcze, co znaczy, że jeśli organizm jest zakwaszony, to go wyleczą, doprowadzając do równowagi kwasowo-zasadowej. Regulują też apetyt, dlatego dobrze jest zachęcać do ich jedzenia dzieci-niejadki. Natomiast osoby starsze powinny jeść czereśnie z tych samych powodów co jabłka - by zapewnić sobie dobre trawienie oraz bronić się przed miażdżycą.

Reklama

MW

MWMedia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy