Reklama

Mus z likieru jajecznego z wiśniowym kisielem

Deser o wyjątkowym smaku.

Składniki na 4 porcje:

- słoik wiśni (720 ml),
- łyżka maki ziemniaczanej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 140 g cukru,
- 5 płatów żelatyny,
- 5 jaj,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 125 likieru jajecznego,
- 20 g mlecznej czekolady

Przygotowanie:

Wiśnie osączyć. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami soku spod wiśni. Pozostały sok zagotować z cynamonem i łyżką cukru. Wmieszać rozrobioną mąkę i chwilę gotować cały czas mieszając. Ostrożnie wmieszać wiśnie. Kisiel rozdzielić do 4 salaterek i odstawić do ostygnięcia.
Żelatynę włożyć do zimnej wody. Jajka rozdzielić. 125 g cukru, cukier waniliowy i żółtka ubić na puszystą masę, dodać likier. Namoczoną żelatynę roztopić i wmieszać do masy. Mus nałożyć na kisiel wiśniowy i odstawić na co najmniej 3 godziny w chłodne miejsce. Z czekolady ściąć płatki i dekorować nimi gotowy deser.

Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy