Składniki na 4 porcje: - słoik wiśni (720 ml), - łyżka maki ziemniaczanej, - pół łyżeczki cynamonu, - 140 g cukru,- 5 płatów żelatyny, - 5 jaj, - opakowanie cukru waniliowego, - 125 likieru jajecznego, - 20 g mlecznej czekolady Przygotowanie: Wiśnie osączyć. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami soku spod wiśni. Pozostały sok zagotować z cynamonem i łyżką cukru. Wmieszać rozrobioną mąkę i chwilę gotować cały czas mieszając. Ostrożnie wmieszać wiśnie. Kisiel rozdzielić do 4 salaterek i odstawić do ostygnięcia. Żelatynę włożyć do zimnej wody. Jajka rozdzielić. 125 g cukru, cukier waniliowy i żółtka ubić na puszystą masę, dodać likier. Namoczoną żelatynę roztopić i wmieszać do masy. Mus nałożyć na kisiel wiśniowy i odstawić na co najmniej 3 godziny w chłodne miejsce. Z czekolady ściąć płatki i dekorować nimi gotowy deser. Czas przygotowania: 45 minut Jedna porcja zawiera: 2260 kJ/540 kcal