Tort czekoladowy z chałwą

Składniki na 12 porcji

• po 1 szkl. cukru i mąki pszennej
• 2 łyżki kakao l 6 jajek
• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
• 12 bezików l 20 dag chałwy
• 1 szkl. mleka l 1 cukier waniliowy
• 1 budyń waniliowy l 35 dag masła
• 1 biała polewa czekoladowa

Reklama

Sposób przygotowania

• Jajka ubij z cukrem. Delikatnie wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 45 min w 180 st.

• Z mleka, proszku budyniowego oraz cukru waniliowego ugotuj gęsty budyń. Po wystudzeniu utrzyj go z masłem i chałwą.

• Ciasto przetnij na dwa placki, przełóż je kremem chałwowym i pokruszonymi bezami. Tort oblej stopioną polewą czekoladową.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje