Tort czekoladowy z chałwą
Składniki na 12 porcji

• po 1 szkl. cukru i mąki pszennej• 2 łyżki kakao l 6 jajek• 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia• 12 bezików l 20 dag chałwy• 1 szkl. mleka l 1 cukier waniliowy• 1 budyń waniliowy l 35 dag masła• 1 biała polewa czekoladowa
Sposób przygotowania
• Jajka ubij z cukrem. Delikatnie wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 45 min w 180 st.
• Z mleka, proszku budyniowego oraz cukru waniliowego ugotuj gęsty budyń. Po wystudzeniu utrzyj go z masłem i chałwą.
• Ciasto przetnij na dwa placki, przełóż je kremem chałwowym i pokruszonymi bezami. Tort oblej stopioną polewą czekoladową.