Jak komponować dietę dziecka, aby uniknąć niedoborów składników odżywczych i witamin?

Artykuł sponsorowany

article cover
materiały promocyjne

Prawidłowo zbilansowana dieta wsparciem dla rozwoju dziecka

Komponowanie diety dziecka to prawdziwe wyzwanie

Czy wiesz, że? Dziecko, które ukończyło 1. rok życia, ma znacznie mniejszy żołądek niż osoba dorosła, a jednocześnie większe zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze. Roczne dziecko potrzebuje nawet do 6 razy więcej pewnych składników odżywczych niż starsi członkowie rodziny (w przeliczeniu na kilogram masy ciała) - 6 razy więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia, jodu oraz żelaza, a także 3 razy więcej witamin A i C[2] .

W jakich produktach szukać ważnych składników odżywczych?

  • Z badań wynika, że 94% dzieci po 1. urodzinach otrzymuje zbyt małą ilość witaminy D[3].
  • Warto dostarczać ją organizmowi poprzez produkty bogate w ten składnik. To głównie ryby (np. makrela atlantycka i łosoś), ale także m.in. żółtko jaja.
  • Na rynku dostępne są również produkty dla dzieci, w tym odżywcze formuły na bazie mleka wzbogacone w witaminy i składniki mineralne (dawniej mleko modyfikowane typu junior) czy mleczne kaszki zbożowe wzbogacone w witaminę D, które są dla rodziców wsparciem w komponowaniu odpowiednio zbilansowanej diety najmłodszych.
  • Najbogatszym źródłem dobrze przyswajalnego wapnia są mleko i produkty mleczne.
  • To dlatego tak ważne jest, aby dziecko każdego dnia spożywało dwie porcje mleka (może to być np. mleko modyfikowane typu junior) i porcję produktów mlecznych, np. kefiru, jogurtu naturalnego czy sera[4]. Jedną z porcji mleka każdego dnia może być też mleko mamy!
  • Żelazo jest kluczowym składnikiem diety małego dziecka. Niedobór tego pierwiastka jest jednym z najczęściej występujących niedoborów na świecie, dlatego należy zwrócić uwagę na to, aby dieta malucha dostarczała jego potrzebne ilości.
  • Najwięcej żelaza znajduje się w produktach mięsnych, ale jego bogatym źródłem są również produkty roślinne, takie jak natka pietruszki, szpinak, jarmuż oraz suche nasiona roślin strączkowych. Dodatkowo dużą zawartością żelaza cechują się również jaja i ciemne pieczywo.
  • Jod można znaleźć w żywności pochodzenia morskiego, czyli w rybach morskich (np. dorsz, halibut), a poza tym w mleku i produktach mlecznych oraz jajach.
  • Głównym źródłem witaminy C są świeże warzywa, takie jak czerwona papryka, warzywa kapustne oraz owoce, np. kiwi, owoce jagodowe i cytrusowe.
  • Źródłem witaminy A są natomiast zarówno produkty pochodzenia zwierzęcego, np. jaja, masło, sery, jak i produkty pochodzenia roślinnego, w których można znaleźć prowitaminę A (głównie beta-karoten). Bogatym źródłem beta-karotenu są warzywa (marchew, papryka, brokuły, jarmuż, szpinak i natka pietruszki) i owoce (morele, brzoskwinie, mango, pomarańcze).

Wsparcie w prawidłowym bilansowaniu diety

  • wapń i jod - 71%,
  • żelazo - 74%,
  • witaminę D - 89%.
  • wapń[8] i witaminę D[9] niezbędne dla prawidłowego rozwoju kości i zębów,
  • witaminy A, C i D[10] dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego,
  • żelazo i jod[11] wspierające prawidłowy rozwój poznawczy,
  • kwas ALA (omega 3)[12] niezbędny do prawidłowego rozwoju mózgu i tkanki nerwowej[13],
  • unikalną kompozycję GOS/FOS.
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?