Zielone, z pędami? Które ziemniaki są trujące?
Ziemniaki to jeden z najczęściej spożywanych produktów w polskiej kuchni. Niemal codziennie lądują na naszych talerzach w różnej formie. Są tanie, sycące, wszechstronne. Jednak przy zakupie tego warzywa powinniśmy bacznie się im przyglądać, wszak niektóre mogą być wręcz niebezpieczne dla zdrowia. Na co zwrócić uwagę, by nie zatruć się zwykłym, popularnym ziemniakiem?

Kolor ma znaczenie. Zielone ziemniaki na cenzurowanym
Jak wygląda ziemniak, wie niemal każdy. Jednak liczą się szczegóły. Dobry, idealny ziemniak powinien mieć gładką, napiętą, bez uszkodzeń i przebarwień, pleśni czy plam skórkę. Kolor, w zależności od odmiany (żółte, różowe, czerwone), powinien być jednolity - bez zielonych miejsc.
Brak oznak gnicia także jest istotny. Na dobrym ziemniaku nie znajdziemy żadnych miękkich fragmentów, mokrych plam czy nie uświadczymy nieprzyjemnego zapachu.
Jeśli ziemniak ma zielonkawy odcień, to jest to pierwszy z możliwych znaków ostrzegawczych. Zielony kolor oznacza, że w bulwie wytworzyła się solanina - toksyczna substancja, która chroni roślinę przed szkodnikami, ale dla człowieka jest niebezpieczna.
Objawy zatrucia solaniną to przede wszystkim bóle brzucha, nudności i wymioty, biegunka, zawroty głowy, a w skrajnych przypadkach - problemy neurologiczne.
Takie zielone ziemniaki lepiej wyrzucić. Czasem można odciąć tylko przebarwioną część - ale tylko jeśli jest jej naprawdę niewiele. W przypadku większych fragmentów - nie ryzykuj i wyrzuć takie warzywo.
Kiełkujące ziemniaki. Jeść czy nie?

Kiedy ziemniaki zaczynają puszczać pędy (kiełki), również dochodzi do wzrostu poziomu solaniny - szczególnie w okolicach kiełków i tzw. "oczek". To drugi powód, kiedy to najlepiej zrezygnować z jedzenia ziemniaka.
Ale jeśli ziemniak ma małe kiełki, a jego miąższ jest twardy i bez przebarwień - można je dokładnie usunąć i ziemniaka ugotować. Z kolei jeżeli ziemniak jest miękki, pomarszczony, z licznymi pędami - lepiej go nie jeść.
Często powodem wyrzucania ziemniaków może być ich złe przechowywanie. Ziemniakom nie służy trzymanie ich w ciepłym i jasnym miejscu. To właśnie sprzyja powstawaniu solaniny i rozkładowi skrobi.
Takie ziemniaki są gorzkie i nieapetyczne. Dodatkowo mają nieprzyjemny zapach, ich miąższ jest miękki, ciemny lub przebarwiony, a skórka jest pomarszczona, a ziemniak wygląda na "zużyty".
Takie bulwy nie nadają się do spożycia - lepiej ich nie używać, nawet po obraniu i ugotowaniu.