Jak wspierać naturalną odporność organizmu?

Artykuł sponsorowany

To, co jemy, ma bezpośredni wpływ na działanie naszego układu immunologicznego
To, co jemy, ma bezpośredni wpływ na działanie naszego układu immunologicznegosponsorowane

Od czego zacząć? Zadbaj o swój jadłospis

  • Witaminy C i D — witamina C bierze udział w wielu procesach na poziomie układu immunologicznego, a tym samym jest niezbędne do tego, aby zachować wysoką odporność. Witamina D, chociaż często kojarzona tylko z układem kostnym, to wykazuje bardzo silne działanie plejotropowe (wielokierunkowe) — bierze czynny udział w produkcji i działaniu komórek układu odpornościowego. 
  • Cynk i selen — oba te składniki mineralne odgrywają kluczowe role w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego poprzez wspieranie produkcji i aktywacji limfocytów, które są niezbędne do zwalczania infekcji i patogenów. Cynk jest również ważny dla szczelności bariery skórnej na poziomie komórkowym i działa jak pierwsza linia obrony przed mikroorganizmami. Z kolei selen jest potężnym antyoksydantem, który pomaga w ochronie komórek odpornościowych przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, co pozwala na efektywniejsze działanie systemu obronnego organizmu.
  • Białko — jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, w tym także komórek odpornościowych. To czyni je jednym z głównych składników, którego zbyt mała ilość w diecie może negatywnie wpływać na utrzymanie zdrowego układu odpornościowego. 
  • Fermentowane produkty — są bogatym źródłem probiotyków, które wspierają zdrowie układu zarówno pokarmowego, jak i immunologicznego. Działają poprzez poprawę równowagi mikroflory jelitowej. Zawierają również cenne składniki odżywcze, w tym białko, wapń i witaminy z grupy B, a to czyni je ważnym elementem zrównoważonej diety.

Jak dodatkowo wspierać naturalną odporność organizmu?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?