Kiełbasa śląska, biała czy wędzona? Jaką kiełbasę wybrać?
Artykuł sponsorowany
Soczysta kiełbasa z ogniska jest obowiązkowym elementem wiosenno-letniego biesiadowania przy ogniu. Planujesz właśnie tak spędzić czas z rodziną lub przyjaciółmi i zastanawiasz się, jaka kiełbasa na ognisko będzie najlepsza? Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę przy jej zakupie, aby doskonale smakowała.
Co to jest kiełbasa i jak powstaje?
Kiełbasa to wyrób mięsny w osłonce naturalnej lub sztucznej wykonany z rozdrobnionego mięsa, tłuszczu i przypraw. Najczęściej wykorzystuje się pokrojone lub zmielone kawałki wieprzowiny, ale też wołowiny, cielęciny czy drobiu, które następnie łączy się z pozostałymi składnikami (solą lub peklosolą, przyprawami i innymi surowcami uzupełniającymi). Tak powstałą masę umieszcza się we flaku i poddaje różnym procesom technologicznym. Wyróżniamy kiełbasy: wędzone i niewędzone, surowe, dojrzewające, parzone lub pieczone.
Czy kiełbasa z ogniska jest odżywcza?
Ten produkt dostarcza szeregu korzystnych składników odżywczych. Jest źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Zawiera też potas, fosfor, żelazo, magnez oraz witaminy B, A, E, D[1]. Nie oznacza to jednak, że kiełbasę na ognisko można spożywać bez umiaru. Wynika to przede wszystkim z zawartości tłuszczu i sodu, ale nie tylko. Otóż, spalany tłuszcz w zbyt wysokiej temperaturze może być prekursorem powstania szkodliwych związków (piroliza kapiącego do ogniska tłuszczu) - wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych. Część z nich się ulatnia, ale niektóre mogą osadzić się na opiekanej żywności.
Należy uważać na to, aby nie wkładać kiełbasy bezpośrednio do ognia, a opiekać ją nad żarem[2].
Czym wyróżnia się wysokiej jakości kiełbasa na ognisko?
Na co więc zwrócić uwagę, chcąc przygotować dobrą kiełbasę na ognisku?
- Zawartość mięsa - w produktach niskiej jakości część mięsa zastępuje się składnikami pochodzenia roślinnego np.: białkiem pszennym oraz sojowym. Unikaj ich zatem w składzie, wybierając kiełbasy złożone co najmniej w 60-70% z mięsa.
- Osłonka - flak może być sztuczny lub naturalny, ale na ognisku najlepiej sprawdza się ten wykonany z jelita naturalnego (wieprzowe/baranie). Wtedy kiełbasę z ogniska możesz zjeść w całości.
- Zawartość tłuszczu - zbyt tłusta kiełbasa nie jest korzystna w naszej diecie, a do tego nadmiernie wytapia się nad ogniskiem. Jednocześnie chuda, podwędzana kiełbasa po upieczeniu nie nabiera przyjemnego aromatu i soczystości. Odpowiednim wyborem jest kiełbasa wieprzowa, wołowa albo wieprzowo-drobiowa z zawartością tłuszczu w granicach 20%.
- Dodatkowe składniki - dobrej jakości kiełbasa tradycyjna składa się wyłącznie z mięsa, tłuszczu i przypraw. Nie powinna zawierać zbędnych dodatków do żywności. Stawiaj na te z możliwie krótkim składem.
Jaka kiełbasa na ognisko?
Przy wyborze najlepszego produktu znaczenie mają również rodzaje kiełbasy. Wyróżnia się je na podstawie trwałości, stopnia zmielenia mięsa oraz sposobu obróbki.
Rodzaje kiełbasy ze względu na sposób obróbki
W przypadku ostatniego kryterium nie musisz się zanadto ograniczać. Na ognisko nadaje się kiełbasa:
- wędzona - nasycona dymem drzewnym w temperaturze od 20 do 140 st. C w zależności od metody wędzenia;
- parzona - gotowana lub obrabiana na parze w temperaturze od 65 do 95 st. C;
- surowa - niepoddawana obróbce termicznej.
Tę ostatnią należy włożyć na kwadrans do wrzątku, przed nadzianiem na kij ogniskowy. Jeśli nie chcesz więc tracić czasu i mieć pewność, że kiełbasa dość szybko dobrze się upiecze - wybierz dwa pierwsze rodzaje.
Rodzaje kiełbasy ze względu na trwałość
O trwałości kiełbas decyduje zawartość wody. Najlepsza kiełbasa na ognisko nie może jej mieć zbyt mało, bo po przygotowaniu okaże się sucha i twarda. Z tego powodu należy odrzucić kiełbasy trwałe zawierające do 36% wody, np. suchą myśliwską.
Znacznie bardziej soczyste okażą się produkty: półtrwałe, zawierające do 56% wody oraz nietrwałe - złożone nawet w 72% z wody. Należą do nich m.in. biała kiełbasa, śląska, zwyczajna.
Rodzaje kiełbasy ze względu na stopień zmielenia
Jeśli natomiast chodzi o stopień zmielenia, na ognisko nadają się wyroby ze wsadem mięsno-tłuszczowym o grubości cząstek co najmniej 5 mm.
By uzyskać więc soczystą, wilgotną kiełbasę z ogniska z chrupiącą skórką, postaw na produkt średnio rozdrobniony, taki jak: kiełbasa zwyczajna, śląska, biała.
Jakie są najlepsze rodzaje kiełbasy na ognisko?
Wybierając kiełbasę do pieczenia, warto więc rozważyć któreś z wyżej wymienionych rodzajów. Sprawdźmy, czym się charakteryzują.
Kiełbasa biała Tej kiełbasy nie sposób pomylić z żadną inną ze względu na charakterystyczny, jasny kolor. Wynika on ze zmieszania delikatnie różowego mięsa wieprzowego z tłuszczem i niekiedy dodatkiem wołowiny.
Białą kupisz w wersji surowej do dalszej obróbki w domu lub parzonej - ma wtedy szarą barwę oraz kruchą, soczystą konsystencję.
W Polsce na stołach biała kiełbasa gości rzadko, głównie w Wielkanoc. Warto ją też jednak zabrać na majówkę albo letnie ognisko, bo wyróżnia się wyrazistym smakiem przypraw z dominującą nutą majeranku.
Kiełbasa śląska Zdecydowanie najczęściej na ogniskowych kijach ląduje popularna kiełbasa śląska. To wędlina wieprzowa, choć czasem występuje z dodatkiem wołowiny. Charakterystyczny smak nadają jej odpowiednio skomponowane przyprawy, z kolendrą w roli głównej.
Jest dość uniwersalna, bo można ją jeść na zimno lub ciepło. Opiekanie nad ogniem pozwala jednak wydobyć z niej pełnię aromatu i walorów smakowych. Śląska jest dostępna jako kiełbasa wędzona lub parzona.
Kiełbasa zwyczajna Zwyczajna osiągnęła szczyty popularności w okresie PRL-u. Jednak i dziś warto zabierać ją na wiosenne i letnie ogniska. Lekko słony smak i pikantne przyprawy nadają jej wyrazistości. A średnio rozdrobniona konsystencja i większa zawartość wody sprawiają, że kiełbasa z ogniska jest smakowicie soczysta. Zwyczajną przygotowuje się najczęściej ze wsadem wieprzowo-wołowym i pieprzem.
Kiełbasa głogowska To propozycja dla miłośników tradycyjnych dań regionalnych. Głogowska pochodzi z Podkarpacia i znajduje się na liście produktów tradycyjnych. Charakteryzuje się lekko pomarszczoną powierzchnią i niejednolitą konsystencją. W przekroju są widoczne małe kawałeczki mięsa różnej wielkości oraz niekiedy drobne kawałki tłuszczu i ziarenka pieprzu. To kiełbasa wieprzowa o jedynym w swoim rodzaju wędzonkowym aromacie i czosnkowo-pieprzowym smaku.
Gdzie kupić dobrą kiełbasę na ognisko?
Wybór kiełbasy śląskiej, białej czy głogowskiej nie gwarantuje jeszcze ich dobrej jakości. Dlatego tak ważne jest, aby kupować wędliny ze sprawdzonego źródła.
Jednak nie musisz w tym celu ograniczać się do zakupów u rzeźnika! Świeże wędliny wysokiej jakości nabędziesz także w wielu sklepach ogólnospożywczych, np. sieci Delikatesy Centrum. Wszystko, czego potrzebujesz na ognisko, jest dostępne od ręki w jednym miejscu!
W ofercie tego sklepu znajdziesz wędzone wędliny doskonałe do pieczenia na ognisku. Za ich jakość odpowiadają zaufani, skrupulatnie wybrani dostawcy. Za doskonały smak - doświadczenie najlepszych polskich masarzy.
Przygotowane według nich kiełbasy nie zawierają zbędnych dodatków. Dzięki prostemu składowi z wysoką zawartością mięsa smakują wyśmienicie. Wśród nich jest dostępna m.in.:
- kiełbasa głogowska
- kiełbasa śląska
Jeśli nie masz pewności, który rodzaj wybrać, możesz poprosić o radę doświadczone ekspedientki lub ekspedientów. Na miejscu otrzymasz też informacje na temat składu wybranej wędliny. Wybór jest łatwiejszy, a ty cieszysz się doskonałym smakiem wysokiej jakości kiełbasy z ogniska.
[1] prof. dr hab. Hanna Kunachowicz i inni: Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw.
Artykuł sponsorowany