Schab po sztygarsku zrobi furorę podczas świąt. Z tego przepisu będzie miękki i soczysty

Do przygotowania schabu po sztygarsku będziemy potrzebować kawałka dobrej jakości mięsa.
Do przygotowania schabu po sztygarsku będziemy potrzebować kawałka dobrej jakości mięsa.123RF/PICSEL

Co to jest schab po sztygarsku?

Jak upiec schab po sztygarsku, żeby był miękki i soczysty?

  • kawałek schabu wieprzowego - około 800 g;
  • kawałek wędzonej kiełbasy śląskiej o długości odpowiadającej kawałkowi schabu (można użyć kilku sztuk, jeśli nie znajdziemy dostatecznie długiej);
  • 4 łyżki oleju rzepakowego;
  • 2 ząbki czosnku;
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku;
  • pół łyżeczki kminku mielonego;
  • 1 łyżka musztardy.
  1. Najpierw za pomocą ostrego noża pozbawiamy schab błonek i przerostów. Następnie wbijamy ostrze dokładnie w środek jednego końca mięsa. Poszerzamy otwór, by zmieściła się do niego kiełbasa. Potem obieramy kiełbasę z osłonki (chyba że to naturalna osłonka, wykonana na przykład z jelita) i umieszczamy ją w powstałym otworze.
  2. Teraz bierzemy się za marynatę. W miseczce mieszamy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą, kminek oraz musztardę. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Za pomocą powstałej marynaty nacieramy schab dokładnie z każdej strony. Umieszczamy mięso w misce, przykrywamy i chowamy do lodówki na przynajmniej 10 godzin.
  3. Po 10 godzinach wyciągamy schab i obsmażamy go na patelni z każdej strony.
  4. Umieszczamy obsmażony schab w naczyniu żaroodpornym. Do owego naczynia wlewamy również około 150-200 ml wody - zapobiegnie to przypaleniu się mięsa. Możemy opcjonalnie użyć bulionu drobiowego - w ten sposób uzyskamy dodatkowy aromat. Co ważne - nie powinniśmy zalewać schabu, woda powinna być jedynie na dnie naczynia.
  5. Całość przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut.
Ewa gotuje”: Ziemniaki po irlandzkuPolsat
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?