Schab po sztygarsku zrobi furorę podczas świąt. Z tego przepisu będzie miękki i soczysty
Schab po sztygarsku to sycące danie, które z powodzeniem można podać w trakcie świątecznego obiadu. Aromatyczne mięso świetnie komponuje się z ziemniakami lub kluskami śląskimi. W jaki sposób przyrządzić miękki i soczysty schab po sztygarsku? Kluczowe okazują się dobrej jakości składniki. Sprawdź przepis i zaskocz swoich bliskich!

Spis treści:
Co to jest schab po sztygarsku?
Schab po sztygarsku to danie popularne na Śląsku. Jest niezwykle aromatyczne i bardzo sycące - może okazać się hitem podczas rodzinnego obiadu. Warto podać je z tradycyjnymi kluskami śląskimi, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by serwować je z ziemniakami.
Opisywana potrawa to nic innego jak schab pieczony z nadzieniem w postaci wędzonej kiełbasy. Jeśli chodzi o przygotowanie rzeczonego dania, to kluczowe okazują się dobrej jakości składniki. Dobrze zaopatrzyć się w gruby kawałek schabu ze sprawdzonego źródła oraz wędzoną kiełbasę (na przykład śląską). Ważne są również przyprawy - to właśnie one determinują niezwykły smak schabu.
Czytaj również: Delikatny i soczysty schab gotowany zamiast kupowanej szynki. Przyrządzisz go w 5 minut
Jak upiec schab po sztygarsku, żeby był miękki i soczysty?
Przyrządzenie schabu po sztygarsku nie jest zbyt skomplikowane. Jakie składniki będą potrzebne do przygotowania owego rarytasu?
Oto pełna lista:
- kawałek schabu wieprzowego - około 800 g;
- kawałek wędzonej kiełbasy śląskiej o długości odpowiadającej kawałkowi schabu (można użyć kilku sztuk, jeśli nie znajdziemy dostatecznie długiej);
- 4 łyżki oleju rzepakowego;
- 2 ząbki czosnku;
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku;
- pół łyżeczki kminku mielonego;
- 1 łyżka musztardy.
Sposób przygotowania:
- Najpierw za pomocą ostrego noża pozbawiamy schab błonek i przerostów. Następnie wbijamy ostrze dokładnie w środek jednego końca mięsa. Poszerzamy otwór, by zmieściła się do niego kiełbasa. Potem obieramy kiełbasę z osłonki (chyba że to naturalna osłonka, wykonana na przykład z jelita) i umieszczamy ją w powstałym otworze.
- Teraz bierzemy się za marynatę. W miseczce mieszamy olej, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę słodką i ostrą, kminek oraz musztardę. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Za pomocą powstałej marynaty nacieramy schab dokładnie z każdej strony. Umieszczamy mięso w misce, przykrywamy i chowamy do lodówki na przynajmniej 10 godzin.
- Po 10 godzinach wyciągamy schab i obsmażamy go na patelni z każdej strony.
- Umieszczamy obsmażony schab w naczyniu żaroodpornym. Do owego naczynia wlewamy również około 150-200 ml wody - zapobiegnie to przypaleniu się mięsa. Możemy opcjonalnie użyć bulionu drobiowego - w ten sposób uzyskamy dodatkowy aromat. Co ważne - nie powinniśmy zalewać schabu, woda powinna być jedynie na dnie naczynia.
- Całość przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 10 minut.
Miękki i soczysty schab po sztygarsku podajemy w towarzystwie klusek lub ziemniaków. Danie smakuje wybornie w połączeniu ze świeżą sałatką lub modrą kapustą.