Jak rozpoznać białą kiełbasę dobrej jakości? Nie tylko skład jest ważny
Jest taki jeden dzień w roku, kiedy Polacy na śniadanie zajadają się białą kiełbasą. Mowa o Niedzieli Wielkanocnej, gdy stoły uginają się pod ciężarem wielu przepysznych posiłków. Zanim jednak sięgniemy po kiełbasę, warto zwrócić uwagę na kilka szczegółów, by była nie tylko smaczna, ale i jak najzdrowsza.

Na co zwracać uwagę podczas kupowania białej kiełbasy?
Kiełbasa kiełbasie nierówna. Taki produkt często różni się nie tylko ceną, ale innymi czynnikami. Rzecz jasna chodzi o skład. Ten z kolei nie powinien być długi, bowiem im mniej niezdrowych składników, tym lepiej dla naszego organizmu.
Czytając etykietę ze składem, zwróćmy uwagę, ile mięsa zawiera biała kiełbasa. W zależności od producenta, w takiej kiełbasie powinno znajdować się mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Im więcej mięsa, tym lepiej, dlatego dobrym wyborem będzie już kiełbasa z 80-85 proc. zawartością mięsa.
Jeśli biała kiełbasa charakteryzuje się dużą zawartością mięsa, jej kolor powinien być lekko różowy. Natomiast im bielszy kolor, tym prawdopodobnie więcej tłuszczu w takim produkcie.
Na jakie dodatki powinniśmy zazwyczaj uważać, zwłaszcza gdy biała kiełbasa zawiera ich sporo? Przede wszystkim nadmierne wypełnianie kiełbasy tłuszczem, mąką, maltodekstryną czy soją, powinno być znakiem ostrzegawczym. Inne wypełniacze m.in. w postaci białka roślinnego oraz zbyt dużej ilości wody również mogą wpływać na niższą jakość produktu, choć oczywiście nie jest to regułą.
Czy można zrobić w domu dobrą, białą kiełbasę?
Wielu producentów oferuje w sprzedaży dobrej jakości białą kiełbasę, należy jednak dokładnie czytać etykiety. Ponadto taki produkt z powodzeniem kupimy prosto od rzeźnika, co powinno gwarantować dobry skład. Zazwyczaj jednak o wysokiej jakości białej kiełbasy świadczy również jej wyższa cena.
Białą kiełbasę bez większego trudu możemy przygotować w domu. I choć taki proces może na pierwszy rzut oka wydawać się skomplikowany, to w rzeczywistości zrobienie domowej, białej kiełbasy jest bardzo proste.
Należy pamiętać, by sięgać po dobrej jakości mięso, a w tym przypadku powinnyśmy wykorzystać wieprzowinę i wołowinę. Najlepiej sprawdzi się łopatka lub szynkawieprzowa, karkówka wieprzowa lub boczek oraz wołowina używana zazwyczaj do gulaszu.
Mięsem należy wypełnić osłonki jelitowe, które kupimy w większości sklepów mięsnych. Odpowiedni aromat i smak osiągniemy dzięki idealnie dobranym ziołom i przyprawom.
Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia białej kiełbasy oraz przepis krok po kroku znajdziesz tutaj: Białą kiełbasę zrobisz w domu. To naprawdę jest bardzo proste