Najlepsze warzywa do uprawy w warzywniku – poradnik dla początkujących

Artykuł sponsorowany

Czy trzeba mieć własny ogródek, aby uprawiać świeże zioła i warzywa? Nie! Można to robić na balkonie albo tarasie przylegającym do mieszkania. Jedyne, czego potrzeba, to odpowiedni warzywnik i podstawowa wiedza, którą może przyswoić każda początkująca osoba.

Warzywnik daje duże możliwości uprawy warzyw
Warzywnik daje duże możliwości uprawy warzyw.

Czym jest warzywnik?

Warzywnik (inaczej ogródek warzywny) to miejsce, w którym na niedużą skalę uprawia się rośliny zielone, takie jak zioła i warzywa. Może być wydzieloną częścią ogrodu lub czymś na kształt specjalnej donicy, ustawionej na balkonie lub tarasie. Warzywnik pozwala uprawiać własne, ekologiczne warzywa, bez względu na to, czy ktoś mieszka w bloku, czy w domku jednorodzinnym.

Warzywnik może być drewniany lub betonowy. Modele z drewna są lekkie i estetyczne, ale trzeba je regularnie konserwować. Betonowe warzywniki są trwalsze, odporne na wiatr i mróz, ale jednocześnie znacznie cięższe, co może stanowić problem, jeśli mają być często przestawiane.

Można też kupić jedną dużą donicę i zasiać w niej różne warzywa. Wcześniej należy jednak sprawdzić, które gatunki mogą rosnąć obok siebie, ewentualnie zakupić kilka skrzynek.

Warzywnik może być drewniany lub betonowy
Warzywnik może być drewniany lub betonowy.

Co można uprawiać w warzywniku?

Warzywnik daje duże możliwości uprawy warzyw. Można w nim sadzić zarówno rośliny strączkowe, psiankowate, cebulowe, liściowe, jak i korzeniowe, dyniowate oraz kapustne. To, co trzeba wziąć pod uwagę, to rozmiary warzywnika. Jeśli będzie znajdować się na balkonie lub na niedużym, przydomowym tarasie, sadzenie warzyw kapustnych lub dyniowatych, które znacznie się rozrastają, nie ma większego sensu. Lepszym wyborem będą te rośliny, które - choć są stosunkowo nieduże - dają imponujące plony.

Najlepsze dla początkujących osób są m.in.:

  • cebula dymka - wystarczy zakopać w ziemi cebulkę, tak, aby lekko wystawała nad powierzchnię; najlepiej zrobić to w marcu lub w kwietniu. Na efekty nie trzeba długo czekać (to roślina bardzo łatwa w uprawie, która daje początkującym osobom satysfakcję);

  • sałata (masłowa, rzymska lub łodygowa) i szpinak - szybko i gęsto wschodzą, a młode listki są idealne do wiosennych sałatek lub na kanapki;

  • groszek cukrowy - sieje się go bezpośrednio do donicy w marcu lub na początku kwietnia; zanim roślina da owoce, z nasionek wyrastają pnącza, stanowiące piękną ozdobę balkonu lub ogródka;

  • pomidorki koktajlowe - trudność w ich uprawie sprowadza się do konieczności dopasowania odpowiednich skrzynek - powinny mieć od 100 do 200 cm wysokości. Pomidorki należy podpierać (kratkami lub zwykłymi kawałkami drewna), aby pędy miały się po czym piąć;

  • rzodkiewka - dobrze rośnie na nasłonecznionych balkonach i tarasach. W takim przypadku daje dorodne, jędrne owoce; rzodkiewki nie wymagają nawożenia, potrzebują jedynie głębokich warzywników.
  • Część roślin (np. rzodkiewkę i sałatę) można wysiewać bezpośrednio do gruntu
    Część roślin (np. rzodkiewkę i sałatę) można wysiewać bezpośrednio do gruntu.

    Ogródek warzywny - porady dla początkujących

    Pielęgnowanie domowego warzywnika nie jest trudne, o ile przestrzega się kilku zasad.

    To, od czego należy zacząć, to znalezienie odpowiedniego stanowiska. Powinno być ciepłe, słoneczne oraz osłonięte od wiatru. Dlatego, wbrew pozorom, warto sadzić rośliny na balkonie. Większość roślin źle znosi przesuszanie, ziemia powinna więc być stale lekko wilgotna - warto wcześniej pomyśleć o zakupie dozownika do podlewania.

    Ziemia w ogródku warzywnym musi być starannie odchwaszczona i przekopana, wskazane jest także jej nawożenie. Gdy stanowisko do sadzenia i siania jest już przygotowane, można założyć uprawę.

    Część roślin (np. rzodkiewkę i sałatę) można wysiewać bezpośrednio do gruntu. Z kolei warzywa ciepłolubne, m.in. pomidory, należy wysiewać w ciepłym pomieszczeniu. Sadząc lub siejąc warzywa po raz pierwszy, trzeba pamiętać o zachowaniu dystansu między nimi - nie powinny rosnąć zbyt gęsto.

    Warzywa, które sieje się w marcu lub kwietniu, gdy zdarzają się jeszcze przymrozki, dobrze jest przykryć włókniną.

    Co więcej, należy regularnie podlewać domowy ogródek - rośliny uprawiane w warzywniku nie znoszą zbyt dobrze suszy i upałów. Warto mieć zawsze pod ręką konewkę z odstaną wodą. Jeśli ktoś uprawia osobno kiełki w kiełkownicy, wodę pozostałą po przelewaniu ziarenek może wykorzystać do podlewania warzyw - zawiera ona dodatkową porcję minerałów.

    Założenie pierwszego warzywnika nie jest ani trudne, ani czasochłonne
    Założenie pierwszego warzywnika nie jest ani trudne, ani czasochłonne.

    Pielęgnacja domowego warzywnika

    Aby cieszyć się plonami, warzywnik trzeba odpowiednio pielęgnować. Osoby początkujące powinny pomyśleć o takich roślinach, jak sałata, rzodkiewka, cebula dymka czy fasolka szparagowa. Nie są one zbyt wymagające, więc jest znaczna szansa, że urosną.

    Ziemię najlepiej podlewać rano. Podlewając rośliny w południe, można wywołać u nich szok termiczny. Wieczorne podlewanie może z kolei zwabić ślimaki i inne szkodniki - odnosi się to zarówno do warzywników na tarasie, jak i w ogrodzie. Poza tym pielęgnacja warzywnika ogranicza się do usuwania chwastów.

    Czy uprawianie warzyw w domu jest dla każdego?

    Założenie pierwszego warzywnika nie jest ani trudne, ani czasochłonne. Poradzą sobie z tym nawet osoby początkujące. Wystarczy, że wybiorą rośliny łatwe w uprawie, takie jak rzodkiewka, sałata lub cebula. Z czasem można rozbudowywać ogródek o nowe skrzynie i donice, eksperymentować z kolejnymi roślinami.

    Artykuł sponsorowany

    .
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas