Nietolerancja laktozy – objawy i przyczyny
Artykuł sponsorowany
Nietolerancja laktozy, czyli cukru znajdującego się w mleku, jest powszechnym problemem. Szacuje się, że to zaburzenie trawienia występuje u 1,5% niemowląt i dzieci oraz u 20-37% osób dorosłych.
Jak objawia się zaburzenie i dlaczego do niego dochodzi? W jaki sposób można złagodzić uciążliwe symptomy? Jakie produkty marki Oleofarm będą wsparciem wrażliwego układu pokarmowego? Sprawdź!
Czym jest laktoza?
Nietolerancję laktozy można najprościej zdefiniować jako nieprawidłową reakcję przewodu pokarmowego występującą po spożyciu pokarmu zawierającego laktozę - dwucukier składający się z glukozy i galaktozy. Związek ten występuje w mleku wszystkich ssaków i jego przetworach, na przykład w serach, jogurtach, śmietanie czy lodach. Wspomniane produkty mleczne, stanowią ważny element diety zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych. Ze względu na właściwości probiotyczne laktoza wspomaga pracę jelit, a zawarta w niej galaktoza jest ważnym składnikiem budulcowym komórek tworzących układ nerwowy.
Nietolerancja laktozy - przyczyny
Laktoza nie ulega bezpośredniemu wchłanianiu. Aby organizm ją przyswoił, musi zostać rozłożona na cukry proste przez enzym - laktazę. Czasami zdarza się, że ilość laktazy nie jest wystarczająca, aby rozłożyć cukier. Wówczas pod wpływem kontaktu z bakteriami nierozłożona laktoza fermentuje w jelicie grubym, co wywołuje szereg następstw. Bezpośrednią przyczyną nietolerancji laktozy jest więc całkowity brak enzymu trawiennego (alaktazja) albo jego niedobór (hipolaktazja).
Nietolerancja laktozy może mieć różne formy. Wyróżniamy:
- nietolerancję wrodzoną (pierwotną) - symptomy zauważalne są już u noworodków (biegunki, odwodnienie, a nawet niedożywienie). Występuje stosunkowo rzadko;
- hipolaktazja typu dorosłych (dziedziczny niedobór laktazy, "zanikanie laktazy") - pojawia się najwcześniej po ukończeniu 3. roku życia, jest uwarunkowana genetycznie. Dziedziczona jako cecha autosomalna recesywna. Rzadko prowadzi do całkowitego zaniku wytwarzania laktazy;
- nietolerancja wtórna (nabyta) - wtórny niedobór enzymu może być wynikiem czynników doprowadzających do uszkodzenia nabłonka i kosmków jelitowych.
Objawy nietolerancji laktozy
Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy odczuwają szereg nieprzyjemnych skutków. Ich nasilenie związane jest z ilością przyjętego cukru. Im więcej laktozy znajdzie się w organizmie, tym trudniej ją strawić. Do najbardziej charakterystycznych objawów nietolerancji laktozy zaliczamy:
- nadmierną ilość gazów;
- wzdęcia;
- biegunki;
- nudności i wymioty;
- kolki;
- bóle brzucha powstające w wyniku podrażnienia błony śluzowej jelita;
- uczucie pełności i przelewania.
Trudności z trawieniem laktozy rzadko wywołują dolegliwości związane z pracą innych układów. Nietolerancja daje takie same objawy u dorosłych i dzieci. Wszelkie nieprawidłowości w działaniu układu pokarmowego u najmłodszych dzieci powinny zostać szybko zweryfikowane przez rodziców. Brak diagnozy i wdrożenia odpowiedniej diety mogą stać się przyczyną bardzo groźnych zaburzeń równowagi wodno-elektrolitowej.
Diagnostyka nietolerancji laktozy
Nietolerancję laktozy diagnozuje się zazwyczaj na dwa sposoby. Pierwszy z nich obejmuje wykluczenie z diety produktów zawierających ten cukier na około 2 tygodnie. Jeśli symptomy w tym czasie miną, a po powrocie do standardowej diety powrócą, to znak, że przyczyną dolegliwości trawiennych są pokarmy mleczne. Nietolerancję może również potwierdzić specjalistyczny test oddechowy z oceną stężenia wodoru w wydychanym powietrzu przeprowadzony po spożyciu laktozy. W niektórych, rzadkich przypadkach konieczne jest zlecenie bardziej zaawansowanych badań, na przykład określenie pH stolca, wykonanie endoskopii czy zlecenie badania molekularnego polimorfizmu genu LCT.
Oleofarm - naturalne wsparcie układu trawiennego
Profilaktyka nietolerancji laktozy polega głównie na wyeliminowaniu tego cukru z diety. Osoby zauważające dolegliwości ze strony układu trawiennego powinny szczególnie zadbać o swoje jelita i żołądek, aby przywrócić im równowagę. Możesz zrobić to w naturalny sposób, korzystając z suplementów diety i olejów marki Oleofarm. Polski producent oferuje szeroki wybór wysokiej jakości środków w łatwo przyswajalnej postaci. Co ważne, wśród dostępnych produktów znajdziesz suplement diety Lactaza Tabs - preparat zawierającym laktazę. Suplementacja brakującego enzymu pomoże skutecznie pozbyć się trudności trawiennych występujących po spożyciu nabiału.
Warto pamiętać, że redukcja ilości przyjmowanych produktów mlecznych często prowadzi do niedoborów wapnia, białka, witaminy D i składników mineralnych. Aby wyrównać ich poziom, stosuj suplementy. Wszystko, czego potrzebujesz, aby uzupełnić niedobory, znajdziesz na stronie Oleofarm.
Artykuł sponsorowany