Prawda czy mit? Ekspert podpowiada, jak unikać błędów w rozszerzaniu diety najmłodszych

Artykuł sponsorowany

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
article cover
materiały promocyjne
Rozszerzanie diety powinno nastąpić nie wcześniej niż w 17. tygodniu życia (początek 5. miesiąca) i nie później niż w 26. tygodniu (początek 7. miesiąca)[3]. W tym okresie u większości niemowląt dojrzewa zdolność przyjmowania pokarmów stałych. Dzieci nabywają umiejętność siedzenia z podparciem, a także osiągają dojrzałość nerwowo-mięśniową pozwalającą kontrolować ruchy głowy i szyi oraz jedzenie z łyżeczki[4].
Ze względu na trudniejszą akceptację smaku warzyw to właśnie te produkty należy wprowadzać do diety niemowlęcia jako pierwsze (zwłaszcza zielone). Ze smakiem owoców najlepiej zapoznać malucha około 2 tygodnie później, przy jednoczesnej kontynuacji podawania warzyw. Pamiętaj, że rodzaj pokarmu, jego konsystencja oraz sposób karmienia powinny być dopasowane do wieku i umiejętności rozwojowych dziecka.
Wprowadzanie różnorodnych pokarmów do diety dziecka pomaga mu w akceptacji różnorodnych smaków i kształtowania właściwych nawyków żywieniowych. Podczas rozszerzania diety zawsze należy obserwować reakcję niemowlęcia na nowy pokarm.
zdjęcie
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na