Świąteczny obiad – zaskocz swoich gości!

Artykuł sponsorowany

Podczas świątecznego obiadu rodzina gromadzi się przy stole, aby wspólnie celebrować wyjątkowy, jedyny taki czas w roku. Uroczysty charakter spotkania podkreśla wykwintne menu. To znakomita okazja, aby zaskoczyć gości ciekawymi potrawami! Spraw, aby ich smak zapamiętali na długo. Poznaj nasze propozycje, które uczynią spotkanie z najbliższymi prawdziwą ucztą. Jesteśmy pewni, że niejedna osoba skusi się na dokładkę!

Nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez karpia, ale masz już dość wersji smażonej?
Nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez karpia, ale masz już dość wersji smażonej?materiały promocyjne

Wyborne mięsa w niebanalnej odsłonie

Główny punkt świątecznego obiadu niemal zawsze stanowi mięso. Tradycjonalistom proponujemy więc kaczkę lub gęś, ale w oryginalnej, niecodziennej odsłonie. A taką bez wątpienia można nazwać kaczkę w czerwonym winie i powidłach! To kompozycja smaków subtelnie nawiązująca do staropolskiej tradycji, co czyni ją wyborem wprost idealnym na świąteczny obiad. Delikatne mięso zanurzone w słodkim sosie z powideł zachwyci nawet osoby nie do końca przekonane do tej odmiany drobiu. Do jego przygotowania potrzebujesz cebuli, czosnku, czerwonego wina, suszonych śliwek oraz powideł śliwkowych, soku jabłkowego, skórki pomarańczowej, miodu i przypraw. Wszystko to tworzy połączenie, o którym trudno zapomnieć!

Do tradycyjnych świątecznych smaków nawiązuje także przepis na uda gęsi z jabłkami i grochem smażonym z kapustą. Za walory smakowe gęsiny odpowiada przemyślane zestawienie składników, wśród których należy wymienić cytrynę, świeży imbir, miód, szalotkę, tymianek, groch łuskany, kapustę kwaszoną oraz wędzony boczek. Bogactwo idealnie uzupełniających się smaków - słodkiego, kwaśnego oraz tzw. umami - sprawi, że gęś w tym wydaniu zagości na Twoim stole jeszcze nie raz! Za to miłośnicy nieco orzeźwiających, a zarazem zaskakujących smaków nie oprą się bażantowi w limonkach, czy raczej w marynacie limonkowej. Cytrusowe nuty przełamują cienkie plastry szynki szwarcwaldzkiej.

Nadszedł czas na przedstawienie ostatniej z naszych mięsnych propozycji. Mowa o indyczce faszerowanej piernikiem, która bezbłędnie wpisuje się w świąteczny klimat! To subtelne nawiązanie do tradycji anglosaskiej, ale z polskim akcentem. W tym wypadku niepowtarzalne walory smakowe kryją się we wnętrzu potrawy, czyli w nadzieniu ze słodkich pierniczków, bułki i oczywiście wszechobecnej w polskiej kuchni cebuli.

Świąteczny obiad z rybą w roli głównej

Nie wyobrażasz sobie Świąt Bożego Narodzenia bez karpia, ale masz już dość wersji smażonej? Spokojnie, wcale nie musisz z niego rezygnować. Po prostu tym razem postaw na rybę w wersji gotowanej, a konkretnie na gotowane na parze roladki z karpia! To danie o łagodnym smaku i strukturze, zdecydowanie lżejszej od ryby smażonej. Jakby tego było mało, wnętrze przepysznych roladek powinien wypełniać aromatyczny grzybowy farsz. W tym wypadku zadbaj również o formę podania roladek. Starannie ułóż je na talerzu oraz ozdób plastrami cytryny. Taka forma prezentacji zaspokoi potrzeby najbardziej wymagających koneserów! Zarówno smak ryb, jak i indyka czy innych gatunków mięs możesz podkreślić odrobiną dobrze dobranego wina. Więcej informacji na temat łączenia trunku z winogron z różnymi pysznymi potrawami znajdziesz w Niezbędniku Świąteczno-Noworocznym.

Sałatka, która podbije serca Twoich gości!

Powiedzieliśmy już co nieco o daniach głównych. Zatem najwyższy czas na sałatkę! W tym przypadku proponujemy Ci przyrządzenie bardzo oryginalnej sałatki rybnej ze śledziem marynowanym z pieczonymi burakami, ziemniakami, jabłkami oraz cebulą i jajkiem. Całość powinien dopełniać rozpieszczający zmysły sos z żółtka z czosnkiem, musztardą oraz pietruszką, która nadaje daniu świeżości.

Słodkie zakończenie świątecznej uczty

Po obiedzie można bez wyrzutów sumienia zjeść słodki deser. Jeśli znudziły Ci się dobrze znane pierniki, rolady makowe czy nawet sernik, zdecyduj się na tartę! To miła odmiana dla dobrze znanych klasyków. Spróbuj przygotować tartę makową, ale na orzechowym, cudownie kruchym spodzie. Tarty urzekają prostotą wykonania, pięknie prezentują się na talerzu i oczywiście wyśmienicie smakują. Możesz pokusić się o świąteczną dekorację wierzchu wypieku, aby nadać mu odświętny charakter. Gwiazdki lub dzwonki z ciasta to strzał w dziesiątkę!

Daj szansę naszym pomysłom na świąteczny obiad i przygotuj dla swoich bliskich prawdziwą ucztę dla zmysłów. Z pewnością nie będą mogli wyjść z podziwu i jeszcze intensywniej poczują magię Świąt!

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas