Z(g)rzęda – po co nam drób w diecie?

Artykuł sponsorowany

O tym, że mięso drobiowe jest zdrowe, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Jednak drób to nie tylko kurczak, każda jego odmiana może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie.

Mięso indycze polecane jest dla osób cierpiących na alergię
Mięso indycze polecane jest dla osób cierpiących na alergięmateriały promocyjne

Kurczak

Co wybrać: pierś, udko czy skrzydełka? Oprócz kwestii gustu i smaku, warto przyjrzeć się właściwościom mięsa kurczaka. Dzielimy je na białe i ciemne. Ciemne to oczywiście udko. Jasne mięso to przede wszystkim pierś i skrzydełka. Co więc wybrać? Białe mięso z kurczaka jest chudsze, ma niski poziom cholesterolu i zawiera duże ilości witaminy B5 i B6. Mięso z udka zaś jest idealne dla osób, które chcą uzupełnić niedobory żelaza. Zawiera ono duże ilości cynku i kwasu foliowego.

Indyk

Mięso indycze polecane jest dla osób cierpiących na alergię. Idealnie będzie sprawdzać się też w pochmurne dni. Dlaczego? Ponieważ zawiera ono duże ilości witaminy D, która nazywana jest witaminą słońca. Dzięki niej skóra, kości i zęby będą zdrowsze!

Kaczka

Zaczniemy do tego, że mięso z kaczki jest bardzo soczyste i aromatyczne. Jego spożycie w Polsce wynosi jednak zaledwie 200g w przeliczeniu na obywatela. W powszechnej opinii, mięso z kaczki uważane jest za tłuste i niezdrowe. Nic bardziej mylnego. Mięso kaczki zawiera bardzo dużo białka i żelaza, które chroni przed anemią.

Gęś

Czy wiecie, ile gęsiny zjada statystyczny Polak? Jedynie 0,5 kg na rok. Co ciekawsze Polska jest jej największym producentem w Europie, a jej największym odbiorcą są Niemcy, którzy następnie (sic!) odsprzedają towar do Polski. Dlatego możecie znaleźć mrożone tusze gęsiny z niemieckimi oznaczeniami. Podobnie jak mięso kaczki, gęsina nie cieszy się dobrą opinią, z uwagi na to, że jest to nieco tłustsze mięso niż np. kurczaka lub indyka. Jednak spożywane w ograniczonych ilościach jest bardzo korzystne dla organizmu. Dzięki kwasom Omega 3 i 6 pomaga walczyć ze "złym" cholesterolem.

Finansowane z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego i Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas