Białko w codziennej diecie
Diety białkowe cieszyły się ogromną popularnością. Dziś naukowcy ostrzegają, że nadmiar białka w diecie jest równie szkodliwy, co palenie. Zatem, ile białka w codziennym menu jest ilością optymalną?

Źródłem białka są nie tylko mięsa, ale również ryby, jaja, orzechy, zboża, rośliny strączkowe oraz nabiał, jak mleko czy ser. To właśnie z białek budowane są m.in. mięśnie. A ich niedobór jest równie groźny, co nadmiar.
Niedobór białka, objawiający się spadkiem odporności, zmęczeniem, apatią, obrzękami, łamliwymi paznokciami i włosami, może prowadzić do anemii.
Dlaczego jest takie ważne?
- Białko powinno być obecne w naszej diecie. Jeśli jesteśmy zdrowi, nie odchudzamy się, mamy zdrowe nerki, to ilość białka w codziennym menu powinna wynosić jeden gram na kilogram masy ciała właściwej.
- Przykładowo, jeśli ważymy 60 kilogramów, to tego białka w naszej diecie powinno być około 60 gramów - tłumaczy dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej "halsa".
Niebezpieczna dieta
Niestety, na złą sławę białka miały istotny wpływ diety wysokobiałkowe, tak chętnie stosowane przez osoby chcące szybko schudnąć.
Jak przyznaje sama dietetyk, skutki takich metod walki z nadwagą mogą być opłakane.
- Doniesienia naukowców o szkodliwości diet bogatych w białko, zapewne są wynikiem popularności diet wysokobiałkowych. Takie diety rzeczywiście bardzo obciążają nerki i wątrobę.
- Po kilku latach mogę stwierdzić, że mam do czynienia z coraz większą liczbą ofiar diet wysokobiałkowych, które borykają się z problemami związanymi z wątrobą, nerkami czy wypadającymi włosami, a nawet kamieniami w nerkach - przyznaje dietetyk.