Ile powinno być białka w codziennej diecie?
Diety białkowe cieszyły się ogromną popularnością. Dziś naukowcy ostrzegają, że nadmiar białka w diecie jest równie szkodliwy, co palenie. Zatem, ile białka w codziennym menu jest ilością optymalną?
Źródłem białka są nie tylko mięsa, ale również ryby, jaja, orzechy, zboża, rośliny strączkowe oraz nabiał, jak mleko czy ser. To właśnie z białek budowane są m.in. mięśnie. A ich niedobór jest równie groźny, co nadmiar.
Niedobór białka, objawiający się spadkiem odporności, zmęczeniem, apatią, obrzękami, łamliwymi paznokciami i włosami, może prowadzić do anemii.
- Białko powinno być obecne w naszej diecie. Jeśli jesteśmy zdrowi, nie odchudzamy się, mamy zdrowe nerki, to ilość białka w codziennym menu powinna wynosić jeden gram na kilogram masy ciała właściwej.
- Przykładowo, jeśli ważymy 60 kilogramów, to tego białka w naszej diecie powinno być około 60 gramów - tłumaczy dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej "halsa".
Niestety, na złą sławę białka miały istotny wpływ diety wysokobiałkowe, tak chętnie stosowane przez osoby chcące szybko schudnąć.
Jak przyznaje sama dietetyk, skutki takich metod walki z nadwagą mogą być opłakane.
- Doniesienia naukowców o szkodliwości diet bogatych w białko, zapewne są wynikiem popularności diet wysokobiałkowych. Takie diety rzeczywiście bardzo obciążają nerki i wątrobę.
- Po kilku latach mogę stwierdzić, że mam do czynienia z coraz większą liczbą ofiar diet wysokobiałkowych, które borykają się z problemami związanymi z wątrobą, nerkami czy wypadającymi włosami, a nawet kamieniami w nerkach - przyznaje dietetyk.