Cukrzyca zwiększa ryzyko przeniknięcia szkodliwych związków do płodu
Związki PFAS, występujące w wielu produktach gospodarstwa domowego i w opakowaniach na żywność, z większą łatwością przenikają do rozwijającego się płodu, jeżeli u matki w czasie ciąży występuje cukrzyca - wykazały badania, o których informuje pismo "Environmental International".
Związki per- i polifluoroalkilowe (PFAS) wykorzystywane są jako środki powierzchniowo czynne. Ze względu na sposób i miejsce ich wykorzystywania do organizmu mogą przenikać wraz z pokarmem i wodą.
Ekspozycja na działanie PFAS ma związek ze zwiększeniem ryzyka m.in. nowotworów, zaburzeń hormonalnych, obniżenia odporności organizmu czy zaburzeń rozwojowych u dzieci.
Naukowcy z Uniwersytetu Massachusetts w Amherst badali obecność PFAS u 151 matek i dzieci z Wysp Owczych. Populację tę wybrano przede wszystkim ze względu na tradycyjnie wysokie spożycie wielorybiego mięsa. Wieloryby, ze względu na swoje miejsce w łańcuchu żywieniowym, gromadzą duże ilości toksyn, w tym związków per- i polifluoroalkilowych.
Analizie poddano próbki krwi, w tym pępowinowej, pobrane od kobiet i dzieci oraz wpływ 17 związków PFAS.
Wcześniejsze badania wykazały, że związki PFAS są w stanie przenikać przez łożysko i docierają do płodu. Obecna analiza wskazuje na istotną rolę cukrzycy w tym procesie. Okazało się, że cukrzyca w czasie ciąży zwiększała ryzyko przeniknięcia PFAS do płodu o blisko 50 proc. Stopień przenikania uzależniony był od fizycznej i chemicznej struktury PFAS.
Naukowcy podkreślają, że lepsze zrozumienie działania PFAS jest bardzo istotne, gdyż związki te są bardzo rozpowszechnione w środowisku i nie ulegają rozkładowi.
Podczas badań Amerykanie współpracowali z naukowcami z Uniwersytetu Paryskiego, Uniwersytetu Południowej Danii, Uniwersytetu Harvarda i służbą zdrowia z Wysp Owczych.