Czy dieta mamy chroni malca przed chorobą?
Niedawno dowiedziałam się, że znów zostanę mamą. Starsza córeczka,która właśnie skończyła 3 latka, od urodzenia jest alergiczką. Czy przestrzeganie przeze mnie już teraz specjalnej diety może uchronić drugie dziecko przed chorobą alergiczną?
Niestety, nie. Rzeczywiście alergia u jednego dziecka jest ważnym czynnikiem predysponującym do rozwoju uczulenia u następnych dzieci, dlatego wcześnie należy pamiętać o działaniach profi laktycznych.
W przeszłości w takiej sytuacji zalecano ciężarnym restrykcyjną dietę, eliminującą silne alergeny pokarmowe (mleko, jajka, ryby, orzechy, cytrusy, czekoladę). Jednak liczne badania i obserwacje kliniczne nie potwierdziły pozytywnego wpływu takiej diety.
Wręcz przeciwnie, stwierdzono szkodliwe działanie tak dużych ograniczeń pokarmowych na rozwój płodu (ze względu na niedobór pewnych składników odżywczych noworodki były mniejsze i słabsze). Dlatego dietę eliminacyjną w ciąży powinny stosować wyłącznie kobiety, które same reagują uczuleniem na konkretne pokarmy.
Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia u malucha alergii, w trzecim trymestrze ciąży może pani przyjmować probiotyki.