Czy ścisła dieta w czasie ciąży, np. bezmleczna zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii u dziecka?
Od kilku lat w mediach trwają burzliwe dyskusje, czy wyeliminowanie przez ciężarną kobietę ze swojego menu uczulających produktów rzeczywiście zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii u nowo narodzonego dziecka?
O wyjaśnienie tych kwestii poprosiliśmy eksperta "Mam dziecko".
Dr Ewa Najberg: Wiadomo, że w rodzinach obciążonych alergią istnieje duże ryzyko wystąpienia chorób uczuleniowych u potomstwa. Ta grupa dzieci wymaga wcześniejszego wdrożenia pewnych działań profilaktycznych. W tym celu w przeszłości próbowano stosować rozmaite diety eliminacyjne u kobiet ciężarnych. Jednak długotrwałe obserwacje i badania kliniczne niestety nie wykazały żadnych korzyści z zalecanych ograniczeń pokarmowych.
Stwierdzono, że nawet rygorystyczna dieta eliminacyjna (bezmleczna, bezglutenowa, bez jajek) nie wpływała na ryzyko rozwoju alergii u dziecka w przyszłości. A nawet wprost przeciwnie - taka uboga dieta, często niedoborowa, była niekorzystna dla rozwijającego się płodu. Dlatego też w okresie ciąży nie należy profilaktycznie stosować żadnej specjalnej diety alergicznej.
Oczywiście ograniczenia pokarmowe powinny być wprowadzone u kobiet ciężarnych, które cierpią na konkretną alergię pokarmową. W takiej sytuacji dieta powinna być ustalona indywidualnie przez lekarza specjalistę.