Oczyść się na wiosnę
Choć słońce poczyna sobie coraz śmielej, ty jesteś wciąż zmęczona i nic ci się nie chce? Może w organizmie masz za dużo toksyn? Czas się ich pozbyć.
Sposobów na oczyszczenie jest wiele. Najprostsza metoda, ale też najmniej polecana przez lekarzy, to głodówka. Co prawda szybko usuwa toksyny z organizmu, ale źle (np. zbyt długo) przeprowadzona, może poczynić wielkie szkody.
Głodówek nie powinny stosować dzieci, osoby starsze oraz przewlekle chore. Dlatego lepiej oczyszczać się innymi sposobami, tym bardziej że wybór jest spory.
Z owocami i warzywami
Najpopularniejsze są diety owocowo-warzywne. Odstawienie białka, tłuszczów, węglowodanów powoduje przestawienie się organizmu na odżywianie wewnętrzne. Dzięki temu pozbywa się on bezwartościowych złogów, zdegenerowanych tkanek (wykorzystuje je jako źródło pożywienia).
Dieta polega na spożywaniu tylko gotowanych lub surowych warzyw i owoców (do 2 kg dziennie, najbardziej polecane są: seler, buraki, kapusta, brokuły i marchew) oraz piciu dużej ilości płynów, głównie wody, ale też naturalnych soków (najlepiej oczyszcza aronia, maliny i leśne jagody). Można ją stosować jeden lub kilka dni z rzędu. Dieta kilkutygodniowa (od 2 do 6 tygodni) może odbywać się tylko pod nadzorem specjalistów.
Seler naciowy: Zawiera sporo witamin i błonnik. Szklanka soku z selera wypita na czczo nie tylko oczyszcza organizm, ale też nawilża skórę i wzmacnia włosy.
Z kaszą jaglaną
Coraz większą popularność zdobywa oczyszczenie kaszą jaglaną. Jest ona zbożem zasadotwórczym, dlatego dietetycy polecają ją osobom spożywającym dużo nabiału, mięsa, białej mąki i słodyczy. Dieta polega na spożywaniu przez 3 dni (maksymalnie dwa tygodnie) pięć razy dziennie wyłącznie ugotowanej kaszy (można dodać do niej odrobinę przypraw). Na cały dzień musi nam wystarczyć pół kilograma kaszy, którą gotujemy od razu i dzielimy na porcje. Pragnienie należy gasić gorącą wodą. W trakcie diety trzeba zrezygnować z kawy i herbaty.
Pochodzenie i właściwości: Otrzymuje się ją z nasion prosa. Zawiera m.in.: wit. z grupy B. Ma mało skrobi, za to dużo łatwo przyswajalnego białka. Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie ma glutenu.
Z cytryną
Wart polecenia jest sok z cytryny lub limonki dodany do przegotowanej, ciepłej wody, wypity rano na czczo. Mimo kwaśnego smaku, owoce te mają odczyn zasadowy i wspomagają odkwaszanie organizmu. Zjadaj również miąższ cytryny, bo wspomaga pracę wątroby. Dużą popularnością cieszy się dieta cytrynowa.
Polega na wypijaniu przez 12 dni soku ze świeżo wyciśniętej cytryny 30 minut przed lub godzinę po posiłku (3-5 razy dziennie). Do soku można dodać szczyptę przypraw.
Z ziołami
Można też oczyszczać organizm ziołami. Jeżeli zdecydujesz się na taką kurację, pij napary z liści brzozy, ziela skrzypu, korzenia i ziela mniszka lekarskiego, nawłoci, dziurawca, krwawnika, mięty, bylicy i tataraku. Dietetycy chwalą też wyciąg z karczocha.
Przyprawy: Nie tylko wydobywają smak potraw, ale wspomagają metabolizm. Do soków owocowych dodaj np. goździki, pieprz cayenne, imbir, kurkumę czy papryczki chili.