Prawidłowa dieta przyszłej mamy
Spodziewam się dziecka i chciałabym karmić je naturalnie. W jaki sposób powinnam się odżywiać, by moje mleko było jak najbardziej wartościowe?
Podczas karmienia piersią zapotrzebowanie na składniki odżywcze (takie jak białko, witaminy i minerały) jest większe niż podczas ciąży.
Większa jest również ilość zużywanych kalorii - matka karmiąca dostarcza codziennie malcowi w mleku ok. 750 kcal energii. Powinna więc odżywiać się tak,by w pełni pokryć zapotrzebowanie organizmu swojego oraz dziecka. W związku z tym musi spożywać dodatkowo od 500 do 1000 kcal dziennie.
W nowej sytuacji warto również zmienić skład posiłków: zaleca się, by kobieta jadła więcej białka niż przed ciążą - o ok. 20 g (najlepiej, żeby 60 proc. tej ilości stanowiło białko zwierzęce), tłuszcze mogą stanowić jedynie 35 proc. zawartości wszystkich posiłków.
Dobrze by było, gdyby wśród produktów dostarczających tłuszcz przeważały bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe ryby morskie, oliwa, olej arachidowy oraz słonecznikowy. Karmiąca mama musi uważać na węglowodany, czyli cukry. Jedzenie zbyt wielu potraw mącznych i ciast prowadzi bowiem do wzrostu wagi.
Odpowiedzi udzieliła: dr n. med. Mariola Małecka, ginekolog i doradca laktacyjny z Lecznicy Położniczo-Ginekologicznej SPZOZ w Izabelinie