Schabowy w sezamowej panierce
Dziecko
Klasyczny kotlet w nowym wydaniu.
Składniki
- jajko
- 4 łyżki jasnego sezamu
- 2 ogórki
- 3 łyżki mąki pszennej
- kolorowy pieprz
- 4 łyżki czarnego sezamu
- olej do smażenia
- 2 sztuki limonek
- sól
- 2 łyżki mleka
- 4 kotlety schabowe
- cukier
- 2 szczypty mielonego chilli
Ogórki obierz i pokrój w cieniusieńkie plasterki. Wymieszaj z łyżeczką soli i odstaw na 20 min. Następnie odlej sok, który puściły. Wymieszaj ze skórką startą z limonek oraz z sokiem wyciśniętym z tych owoców. Dopraw pieprzem i solą oraz ew. cukrem.
Mięso rozklep. Najpierw panieruj w mące. Następnie w jajku roztrzepanym z mlekiem, mieloną chili i szczyptą soli a na koniec w sezamie wymieszanym z bułką tartą. Kotlety smaż na oleju na złoty kolor. Podawaj z ogórkami oraz ziemniakami z wody.