Witaminowa jesień na talerzu
W okresie jesiennym, gdy dzieci i dorośli są bardziej podatni na przeziębienia, warto wprowadzić do codziennej diety produkty, które zawierają składniki naturalnie wspomagające odporność.

O przyprawach i witaminach opowiada PAP Life Magdalena Czyrynda-Koleda, dietetyk.
- W okresie jesiennym czy zimowym ważne jest wprowadzenie do codziennego menu więcej potraw ciepłych. To jest pozytywne dla naszego organizmu, bo te potrawy naturalnie rozgrzewają nasz organizm - mówi Magdalena Czyrynda-Koleda.
Jak dodatkowo, poza ciepłymi posiłkami, możemy rozgrzać się w chłodniejsze dni?
- Jesienią warto zwrócić uwagę na przyprawy rozgrzewające, które dodadzą nam również więcej energii, a my sami poczujemy się bardziej nasyceni. Takimi przyprawami są np. cynamon, imbir czy goździki, które można dodawać do różnego typu potraw.
Chłodne dni sprawiają często, że nasza aktywność fizyczna spada, a apetyt wzrasta. Dlaczego jesienią jemy więcej?
- Mamy tylko zakodowane, że jak robi się chłodniej, to apetyt się zwiększa i nasze zapotrzebowanie też. To nie do końca tak jest - zaczynamy jeść więcej, bo po prostu tłumaczymy się tym, że przecież jest chłodno na podwórku.
Okres jesieni i zimy sprzyja nie tylko spadkowi kondycji fizycznej, ale i zdrowotnej. Przez tę drugą częściej się przeziębiamy, szczególnie dzieci. Na co zwrócić uwagę, aby w naturalny sposób dostarczyć sobie wspomagających nas witamin?
- Faktycznie, jesienią i zimą jesteśmy bardziej podatni na różnego typu infekcje. Dlatego warto zadbać o to, żeby w naszej diecie znalazło się m.in. więcej żelaza. Jego niedobory z kolei też sprzyjają anemii, a ona przyczynia się do spadku odporności, przez co jesteśmy bardziej narażeni na infekcje - wyjaśnia dietetyk i dodaje, w jakich produktach znajdziemy naturalnie występujące żelazo.
- Najlepszym źródłem żelaza jest czerwone mięso. Jeśli uwzględnimy wegetarian, to będą to również ryby i kasze - zwłaszcza jaglana, która jest wręcz doskonałym źródłem tego składnika mineralnego.
- Oprócz tego bogate w żelazo są zielone warzywa. Różnego typu orzechy czy owoce suszone też są dobrym składnikiem.
A na jakie witaminy zwrócić uwagę w okresie przeziębień?
- Warto wzbogacić dietę w produkty zawierające witaminę C. Po pierwsze ona też ma działanie chroniące nas przed infekcjami. Ona również pomaga wchłaniać to żelazo. W momencie, kiedy jemy dania bogate w żelazo, to, żeby ono się lepiej wchłonęło, dobrze jest zjeść np. warzywo bogate w witaminę C. Ona pomoże żelazu rzeczywiście się wchłonąć.