Reklama

Reklama

Żelazo w diecie dziecka

Wystarczy dobrze obserwować dziecko, by zauważyć, że jest apatyczne, nie ma siły na zabawę, a jego skóra przybrała blady odcień. Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy?

Najprawdopodobniej anemia. By potwierdzić nasze przypuszczenia, konieczne jest zrobienie morfologii krwi obwodowej. Wyniki dostarczą niezbędnych informacji dotyczących liczby czerwonych krwinek, poziomu hemoglobiny i hematokrytu. Pokażą też pozostałe parametry.  

Co powoduje anemię?

Reklama

Lekarze podkreślają, że anemię, zwaną również niedokrwistością, może wywołać utrata krwi, upośledzenie wytwarzania erytrocytów, lub skrócony czas życia erytrocytów. 

U dzieci najczęściej spowodowana jest niedoborem żelaza w organizmie.

Żelazo to pierwiastek, który wchodzi w skład hemoglobiny, barwnika czerwonych ciałek krwi, które transportują tlen w organizmie. Pierwiastek ten jest niezbędny także do prawidłowego rozwoju układu nerwowego organizmu. W skrajnych przypadkach niedobór żelaza może zahamować rozwój intelektualny.

Niemowlęta są najbardziej narażone na anemię pomiędzy 3. a 6. miesiącem życia. Jest to tak zwana anemia fizjologiczna, kiedy zapasy zgromadzone podczas żywienia w łonie matki kończą się.

Starszaki zapadają na niedokrwistość głównie z powodu złej diety. Dlatego przygotowując posiłki dla dzieci, pamiętajmy, by znalazły się w nich produkty bogate w żelazo. Jakie? Przede wszystkim mięso, jaja i ryby. W nich bowiem znajduje się żelazo w postaci hemowej, które organizm przyswaja najłatwiej. Co jeszcze powinno znaleźć się na talerzu dziecka? Indyk, kurczak, królik i wołowina. Jeśli rodzina jest na diecie wegetariańskiej, posiłki dla najmłodszych powinny być konsultowane z lekarzem pediatrą bądź dietetykiem.


Dowiedz się więcej na temat: żelazo w diecie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje