Reklama

Reklama

Żółtko lepsze niż białko

Warto pamiętać, by jajka jeść regularnie. Najbardziej wartościową ich częścią jest żółtko. Aż trudno uwierzyć, że ma tyle ważnych dla naszego organizmu składników.

Jest dość kaloryczne - około 350 kcal/100 gramów, ale jego wartość nie ma sobie równych. Zawarta w nim lecytyna pomaga rozbijać tłuszcze i cholesterol na małe cząstki, dzięki czemu przeciwdziała miażdżycy.

Ponadto ma pośredni wpływ na regulowanie ciśnienia krwi. Działa przeciwzapalnie i przeciwskrzepowo, korzystnie wpływa na pracę wątroby. Znajdziemy w nim także witaminy z grupy B, które są niezbędne dla naszego systemu nerwowego, stanu skóry i kości.

Niestety, jajka są często produktem silnie uczulającym, stąd zwłaszcza u dzieci, warto zachować ostrożność. Białko podaje się maluchowi po 12. miesiącu życia. Żółtko natomiast warto wprowadzić po 10. miesiącu. Ugotowane na twardo można przetrzeć na sitku i dodać do niemowlęcej zupki.

Reklama

Na ile można sobie pozwolić?

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) dopuszcza jedzenie do dziesięciu jaj na tydzień. Lekarze zalecają spożywanie przez dorosłego jednego jajka dziennie. Osoby borykające się z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi, maksymalnie powinny zjeść trzy sztuki w tygodniu.

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: żółtko

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje