Drożdżowa kratka

Masło roztop i odstaw. W miseczce rozetrzyj drożdże z 2 łyżeczkami mąki.

Składniki na 12-14 porcji:

Reklama

Ciasto:

  • 60 dag mąki pszennej typ 500
  • 10 dag cukru
  • 4 dag świeżych drożdży
  • 12 dag masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. mleka
  • jajko rozmieszane z mlekiem do posmarowania wierzchu
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 40 dag czarnych porzeczek
  • 15 dag twarogu śmietankowego
  • po 1 łyżce masła i waniliowego cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • cukier puder do oprószenia

Sposób przygotowania:
1. Masło roztop i odstaw. W miseczce rozetrzyj drożdże z 2 łyżeczkami mąki, łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem. Odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej z solą.2. Jajka umyj, rozbij - żółtka utrzyj z resztą cukru, białka ubij na sztywną pianę. Do mąki dodawaj po kolei żółtka, białka i wyrośnięty zaczyn. Dokładnie wyrób na gładkie ciasto. Wlej masło i dalej wyrabiaj, aż ciasto wchłonie masło. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.3. Twaróg utrzyj z masłem, cukrem i mąką. Ciasto jeszcze raz zagnieć. Odkrój 2/3 i rozwałkuj na koło. Przełóż do tortownicy z pergaminem, rozłóż ser i umyte porzeczki. Resztę ciasta cienko rozwałkuj i poodcinaj paseczki. Ułóż je na wierzchu ciasta i posmaruj jajkiem z mlekiem. Piecz w 170ºC przez ok. 50-60 minut. Po ostygnięciu posyp pudrem.Czas przygotowania: ok. 140 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje