Reklama

Reklama

Drożdżowe z pistacjami

Masło stop, przestudź. Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże.

Składniki na 16 sztuk:

  • 10 dag masła, 200 ml mleka
  • 40 dag mąki
  • szczypta soli
  • 2 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 10 dag posiekanych pistacji
  • tłuszcz do foremek

Sposób przygotowania:


1. Masło stop, przestudź. Mleko lekko podgrzej, rozpuść w nim drożdże. Dodaj sól, cukier, cukier waniliowy oraz masło. Mąkę przesiej do miseczki. Dodaj pistacje oraz jajko. Wlej mleko z drożdżami oraz masłem. Zagnieć gładkie i jednolite ciasto.

Reklama

2. Wysokie żaroodporne foremki posmaruj tłuszczem. Napełnij je ciastem do 1/2 wysokości. Odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce, a potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 25 minut.

Czas przygotowania: ok. 45 minut

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy