Galette, czyli rustykalna tarta

Na ciasto wymieszaj palcami mąkę, masło i 2 łyżki cukru. Następnie dodaj wodę i zagnieć gładkie ciasto.

Galette, czyli rustykalna tarta
Galette, czyli rustykalna tartaPicsel123RF/PICSEL

Składniki na 8 porcji:

  • 200 g mąki
  • 100 g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • 350 g ciemnych czereśni bez pestek
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka mąki
  • jajko
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:


1. Na ciasto wymieszaj palcami mąkę, masło i 2 łyżki cukru. Następnie dodaj wodę i zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 30 minut.

2. Rozwałkuj cienko ciasto (w razie potrzeby podsypuj mąką). Ułóż koło z ciasta na wyłożonej papierem półce do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

3. Czereśnie wymieszaj w misce z resztą cukru, sokiem z cytryny i mąką. Wyłóż owoce na ciasto, tak aby dookoła pozostał wolny brzeg szerokości 3-4 cm. Zagnij ten brzeg na czereśnie. Roztrzep jajko i posmaruj nim zagięty brzeg.

4. Wstaw tartę do piekarnika i piecz 40 minut. Brzegi powinny się zrumienić.

5. Wyjmij tartę i przełóż na kratkę, aby trochę ostygła. Posyp cukrem pudrem. Podawaj jeszcze ciepłą lub na zimno.

Jak dokładnie obrać pomidora? TV Interia
Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas