Placek orzechowy

Płatki owsiane posiekaj drobno nożem lub zmiel w młynku.

Składniki:

  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 3/4 szkl. płatków owsianych górskich
  • 1/2 szkl. zmielonych orzechów włoskich
  • 2/3 szkl. brązowego cukru
  • 12 dag zimnego masła
  • 1 białko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szkl. wymieszanych, obranych porzeczek, czerwonych i czarnych
  • 3-4 łyżki całych orzeszków piniowych lub posiekanych włoskich
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • cukier puder do posypania
  • owoce do dekoracji

Reklama

Sposób przygotowania:
1. Płatki owsiane posiekaj drobno nożem lub zmiel w młynku. Mąkę przesiej z proszkiem i solą. Wymieszaj ze zmielonymi orzechami i płatkami. Dodaj drobno posiekane masło i rozetrzyj masę palcami. Na koniec dodaj białko i wymieszaj rękami, aż powstaną okruchy. Blaszkę wyłóż pergaminem i wysyp ciasto. Dociśnij je delikatnie.2. Orzeszki piniowe podpraż na suchej patelni. Gdy zaczną mocno pachnieć, przesyp je do miseczki. Owoce umyj, oczyść, osusz na ręczniku papierowym i wymieszaj z cukrem i orzeszkami. Wyłóż na ciasto, zostawiając centymetrowy brzeg.3. Piecz w 180ºC przez 40 minut. Po przestygnięciu posyp cukrem pudrem i udekoruj świeżymi owocami.Czas przygotowania: ok. 80 minut

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje