Reklama

Reklama

Rabarbarowa tarta

Rabarbar oczyść, opłucz, pokrój na kawałki.

Składniki na 12 porcji:

  • 60 dag rabarbaru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 25 dag mąki pszennej
  • 30 dag cukru
  • 20 dag masła
  • 4 jajka
  • 50 dag mielonego twarogu
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • tłuszcz i mąka do tortownicy

Sposób przygotowania:

1. Rabarbar oczyść, opłucz, pokrój na kawałki. Włóż je do garnka, zalej wodą. Wsyp cukier waniliowy, gotuj ok. 4 minut na dużym płomieniu. Potem odcedź i dobrze osącz.

Reklama

2. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 15 dag cukru, masło oraz 1 jajko. Zagnieć ciasto. Formę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Spód i brzegi wylep ciastem. Twaróg utrzyj z resztą cukru. Wsyp proszek budyniowy. Dodaj pozostałe jajka oraz skórkę cytrynową. Dobrze wymieszaj i wyłóż na przygotowany spód.

3. Wierzch tarty przykryj kawałkami rabarbaru. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz 50 minut. W połowie czasu pieczenia tarty, przykryj ją kawałkiem folii aluminiowej, aby zbytnio się nie przyrumieniła. Gotowe ciasto pozostaw jeszcze 10 minut w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami.


Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama