Chrupiąca, zdrowa i szybka – poznaj surówkę sanatoryjną!

Surówka sanatoryjna to prawdziwy hit! Wystarczy dodać sos z jogurtu greckiego i gotowe!
Surówka sanatoryjna to prawdziwy hit! Wystarczy dodać sos z jogurtu greckiego i gotowe!123RF/PICSEL

Surówka sanatoryjna - co to takiego i dlaczego warto ją jeść?

Zobacz również:

Co zawiera surówka sanatoryjna?

  1. Ogórki - Składają się aż w 97 procentach z wody, dzięki czemu doskonale nawadniają, zwłaszcza w upalne dni. Dostarczają także witaminy z grupy B, potas, magnez oraz błonnik wspomagający trawienie i metabolizm.
  2. Rzodkiewki - Źródło witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy, a także składników mineralnych takich jak wapń, magnez i potas. Rzodkiewki mają również właściwości oczyszczające i pobudzające trawienie.
  3. Papryka czerwona - Pełna antyoksydantów, witamin C i A, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierają wzrok oraz skórę.
  4. Cebula - Zawiera siarczki, które działają przeciwzapalnie i wspierają odporność, a także witaminy z grupy B i witaminę C.
  5. Pomidor - Soczysty dodatek pełen likopenu, silnego przeciwutleniacza chroniącego komórki przed starzeniem. Zawierają też sporo potasu, który reguluje ciśnienie krwi, oraz witaminę C, E i kwas foliowy. Pomidory wspierają serce, układ krążenia i działają przeciwzapalnie.
  6. Sałata masłowa - Źródło witamin A, C, K oraz kwasu foliowego, ważnego dla układu nerwowego i krwiotwórczego.
  7. Jogurt grecki - Zamiast ciężkiej śmietany. Nadaje kremowej konsystencji, a jednocześnie dostarcza białka, wapnia i probiotyków korzystnych dla flory bakteryjnej jelit.

Surówka sanatoryjna w praktyce - jak przygotować?

  • 4 ogórki gruntowe lub 2 długie
  • pomidor malinowy
  • pęczek rzodkiewek
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli (może być czerwona)
  • kilka liści sałaty masłowej
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • łyżeczka miodu
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • posiekany szczypiorek
  • posiekana natka pietruszki
  1. Zetrzyj ogórki i rzodkiewki na tarce o grubych oczkach. Posól lekko i odstaw na 5-10 minut, by puściły wodę. Następnie dobrze je odciśnij - to kluczowy krok, by surówka nie była rozwodniona.
  2. Cebulę i paprykę pokrój w cienkie paski. Sałatę porwij lub posiekaj na drobniejsze kawałki. Pomidora pokrój w kostkę.
  3. Wszystkie warzywa wrzuć do dużej miski i dodaj posiekany szczypiorek i natkę.
  4. W osobnej miseczce wymieszaj jogurt grecki z cukrem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem - to lekki, świeży sos bez majonezu i śmietany!
  5. Połącz warzywa z sosem, dokładnie wymieszaj i odstaw na minimum 30 minut do lodówki, by smaki się przegryzły.
Kolorowa sałatka na białym talerzu z pokrojonymi warzywami, jajkami przepiórczymi, plasterkami rzodkiewki, pomidorami, kawałkami sera feta na tle drewnianego stołu z ziołami, pomidorami, cebulą i jajkami przepiórczymi obok.
Wystarczy, że do surówki dodasz jaja, a stworzysz pełnowartościowy posiłek! Możesz polać ją też łyżką oliwy lub oleju lnianego i zjeść z kromką razowego chlebaCanvaProINTERIA.PL

Dlaczego surówka sanatoryjna jest idealna dla seniorów?

Kolekcjonerzy szukają starych zabawek. Ile mogą być warte te z PRL?INTERIA.PL