Sezonowe warzywa dla sercowców. Po jakie warto sięgnąć w czerwcu?
Wprowadź do codziennego menu, a zadziałają korzystnie na serce. Chociaż czerwiec kojarzy się przede wszystkim z truskawkami, to w tym miesiącu możemy się również cieszyć zdrowymi i pysznymi warzywami sezonowymi. Po które z nich powinni sięgać sercowcy?

Spis treści:
Warzywa i owoce, czyli świetne źródło witamin i składników antyoksydacyjnych, opóźniających procesy starzenia. Zawierają witaminy C, E i beta-karoten, są cennym źródłem błonnika, który wspiera trawienie i pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu i glukozy we krwi.
Ile warzyw dziennie należy jeść?
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej podaje, że warzywa i owoce powinny stanowić minimum pięć porcji dziennie w proporcji 3/4 warzyw i 1/4 owoców, ale nie mniej niż 0,5 kg łącznie wszystkich warzyw i owoców zjedzonych w ciągu dnia. Dobrze jest sięgać po różnokolorowe warzywa w postaci surowej tak często, jak tylko jest to możliwe. Można je też gotować w wodzie lub na parze, ewentualnie pić świeżo wyciskany sok warzywny.

Nie bez powodu mówi się, że swoje menu dobrze jest uzupełniać o produkty sezonowe. Dlaczego to tak ważne? Dojrzewające na bieżąco warzywa zawierają najwięcej substancji odpowiadających za smak i aromat. Co więcej, warzywa sezonowe zatrzymują swoje cenne właściwości odżywcze nawet po zamrożeniu. Ze względu na to, że warzywa dojrzewają w intensywniej świecącym słońcu, koncentrują w sobie o wiele większą dawkę witamin i minerałów.
Warzywa w swojej diecie bez dwóch zdań powinny uwzględnić osoby borykające się z chorobami serca. Dieta na zdrowe serce powinna być bogata w produkty regenerujące układ sercowo-naczyniowy. Należy unikać przetworzonych i wysokokalorycznych posiłków, które mogą powodować "zły" cholesterol. Jednym z najważniejszych punktów diety są oczywiście warzywa i owoce.
Sezonowe warzywa dla sercowców. Po jakie warto sięgnąć w czerwcu?
Osoby mające problemy z sercem powinny sięgać po warzywa niskokaloryczne i niskotłuszczowe. Są źródłem błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C i E czy kwas foliowy.
Po jakie warzywa sercowcy powinni sięgać w czerwcu? W tym sezonie polecane są zwłaszcza zielone warzywa takie jak sałata, natka pietruszki, szpinak czy brokuły. Zwłaszcza teraz warto sięgać również po pomidory, które zawierają solidną dawkę potasu.

Oto lista wybranych warzyw sezonowych, po które w czerwcu powinni sięgać sercowcy.
- Sałata - pozytywnie wpływa na układ krążenia. Warzywo jest źródłem błonnika, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, witamin A, C i z grupy B oraz potasu. Potas działa rozszerzająco na naczynia krwionośne, co umożliwia lepsze krążenie krwi. A to sprawia, że zmniejsza się ryzyko nadciśnienia. Oprócz tego sałata zawiera antyoksydanty pomagające neutralizować wolne rodniki.
- Natka pietruszki - chociaż niepozorna, wzmacnia serce. Zawarty w niej potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi, a przeciwutleniacze chronią naczynia krwionośne. Podobnie działa sama pietruszka, która również wspiera pracę serca.
- Szpinak - najczęściej zwraca uwagę ze względu na zawartość żelaza, wapnia, jodu, manganu i beta-karotenu. Zielone warzywo zawiera również potas, który jest zalecany osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Zawarte w szpinaku antyoksydanty również wspomagają ochronę przed miażdżycą.
- Botwina - i jej nie mogło zabraknąć na liście. Jest źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza rutyny, która we współpracy z witaminą C chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Takie połączenie uszczelnia naczynia krwionośne i spowalnia proces rozpadu płytek krwi, co wspiera prawidłowe krążenie. Z kolei zawartość azotanów (w organizmie przekształcają się w tlenek azotu), pomaga rozszerzać naczynia krwionośne.
- Brokuł (od połowy czerwca) - ze względu na zawartość błonnika, warzywo jest pomocne przy obniżaniu stężenia cholesterolu. Urozmaicenie diety o brokuły może pomóc zapobiegać wystąpieniu chorób serca i układu krwionośnego czy miażdżycy.
- Rzodkiewka - warto uwzględnić w diecie ze względu na zawartość potasu. To warzywo, które jest zdecydowanie jednym z najlepszych jego źródeł. Oprócz tego rzodkiewka wspiera układ pokarmowy i pobudza trawienie.
- Pomidory - zawierają beta-karoten, witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz potas, wapń, żelazo, fosfor, sód, miedź, chlor, magnez i mangan. Zawarty w pomidorach likopen zmniejsza ryzyko zawału serca i obniża poziom cholesterolu.
- Młode ziemniaki - dzięki sporej zawartości potasu wspierają zdrowie serca. Są bogate w antyoksydanty takie jak witamina C i karotenoidy. Chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Oprócz tego zawierają polifenole działające przeciwzapalnie i wspierają układ krążenia.
- Bób (od końca czerwca) - niska zawartość tłuszczu, wysoka zawartość błonnika. Bób nie bez powodu jest też zalecany w przypadku chorób sercowo-naczyniowych. Korzystnie wpływa na serce i układ krążenia dzięki zawartości błonnika, potasu, witamin z grupy B i magnezu. Oprócz tego pomaga obniżyć poziom cholesterolu i regulować ciśnienie krwi.
***