Sezonowe warzywa dla sercowców. Po jakie warto sięgnąć w czerwcu?

Oto lista sezonowych warzyw, które sercowcy powinni uwzględnić w diecie
Oto lista sezonowych warzyw, które sercowcy powinni uwzględnić w diecie123RF/PICSEL

Ile warzyw dziennie należy jeść?

Dobrze zbilansowana dieta, bogata w wybrane warzywa, może wspierać układ sercowo-naczyniowy123RF/PICSEL

Zobacz również:

Sezonowe warzywa dla sercowców. Po jakie warto sięgnąć w czerwcu?

Wybierając warzywa i owoce sezonowe, możemy wykorzystać ich najwyższe walory odżywcze, smakowe i zapachowe
Wybierając warzywa i owoce sezonowe, możemy wykorzystać ich najwyższe walory odżywcze, smakowe i zapachowe123RF/PICSEL
  1. Sałata - pozytywnie wpływa na układ krążenia. Warzywo jest źródłem błonnika, kwasu foliowego, żelaza, wapnia, witamin A, C i z grupy B oraz potasu. Potas działa rozszerzająco na naczynia krwionośne, co umożliwia lepsze krążenie krwi. A to sprawia, że zmniejsza się ryzyko nadciśnienia. Oprócz tego sałata zawiera antyoksydanty pomagające neutralizować wolne rodniki.
  2. Natka pietruszki - chociaż niepozorna, wzmacnia serce. Zawarty w niej potas pomaga w regulacji ciśnienia krwi, a przeciwutleniacze chronią naczynia krwionośne. Podobnie działa sama pietruszka, która również wspiera pracę serca.
  3. Szpinak - najczęściej zwraca uwagę ze względu na zawartość żelaza, wapnia, jodu, manganu i beta-karotenu. Zielone warzywo zawiera również potas, który jest zalecany osobom cierpiącym na nadciśnienie tętnicze. Zawarte w szpinaku antyoksydanty również wspomagają ochronę przed miażdżycą.
  4. Botwina - i jej nie mogło zabraknąć na liście. Jest źródłem przeciwutleniaczy, zwłaszcza rutyny, która we współpracy z witaminą C chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Takie połączenie uszczelnia naczynia krwionośne i spowalnia proces rozpadu płytek krwi, co wspiera prawidłowe krążenie. Z kolei zawartość azotanów (w organizmie przekształcają się w tlenek azotu), pomaga rozszerzać naczynia krwionośne.
  5. Brokuł (od połowy czerwca) - ze względu na zawartość błonnika, warzywo jest pomocne przy obniżaniu stężenia cholesterolu. Urozmaicenie diety o brokuły może pomóc zapobiegać wystąpieniu chorób serca i układu krwionośnego czy miażdżycy.
  6. Rzodkiewka - warto uwzględnić w diecie ze względu na zawartość potasu. To warzywo, które jest zdecydowanie jednym z najlepszych jego źródeł. Oprócz tego rzodkiewka wspiera układ pokarmowy i pobudza trawienie.
  7. Pomidory - zawierają beta-karoten, witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz potas, wapń, żelazo, fosfor, sód, miedź, chlor, magnez i mangan. Zawarty w pomidorach likopen zmniejsza ryzyko zawału serca i obniża poziom cholesterolu.
  8. Młode ziemniaki - dzięki sporej zawartości potasu wspierają zdrowie serca. Są bogate w antyoksydanty takie jak witamina C i karotenoidy. Chronią komórki przed wolnymi rodnikami. Oprócz tego zawierają polifenole działające przeciwzapalnie i wspierają układ krążenia.
  9. Bób (od końca czerwca) - niska zawartość tłuszczu, wysoka zawartość błonnika. Bób nie bez powodu jest też zalecany w przypadku chorób sercowo-naczyniowych. Korzystnie wpływa na serce i układ krążenia dzięki zawartości błonnika, potasu, witamin z grupy B i magnezu. Oprócz tego pomaga obniżyć poziom cholesterolu i regulować ciśnienie krwi.
Jak dbać o serce? Naucz się zapobiegać chorobom halo tu polsathalo tu polsat