Magda Gessler o świątecznych przysmakach
Tydzień przed marynujemy śledzie i sporządzamy zakwas do barszczu czerwonego. A potem mamy już z górki! Świąteczne przysmaki Magdaleny Gessler.

Olivia: Czy jakiś smak napotkany w którymś z zakątków Polski odmienił pani kuchnię?
Magda Gessler:
Znalazłam wiele genialnych produktów, smaków. Nie zapomnę cudownego smaku śliwki nowosądeckiej, z której przyrządziłam... sos do pizzy, niezwykłego zapachu warzyw na Kresach czy naturalnie kwaszonej kapusty z Charsznicy.
Jak pogodzić rodzinne tradycje kulinarne z potrzebą rozszerzania rodzinnego menu?
- Jeśli chodzi o święta, jestem tradycjonalistką. Nasza wigilia jest unikatowa na skalę europejską! Dlatego stół do kolacji musi lśnić bielą wykrochmalonego obrusu, a dom powinny wypełniać zapachy świątecznych dań i świeżej choinki.
Jakie błędy zwykle popełniamy, przygotowując wigilijne potrawy?
- Dwa grzechy główne to pośpiech oraz pójście na łatwiznę, czyli zakup gotowych produktów. Przygotowania do świąt zaczynają się w listopadzie od zrobienia zaczynu do piernika.