Na słodko czy na ostro?

Czy wiesz, że papryka zwiększa odporność organizmu? Masz więc dodatkowy powód, by wypróbować nowe przepisy Magdy Gessler z różnych stron świata!

Kuskus i szaszłyki
Kuskus i szaszłyki123RF/PICSEL
Szaszłyki bałkańskie z kuskusem
Szaszłyki bałkańskie z kuskusem123RF/PICSEL

Papryki i krewetki z Costa del Sol

Składniki: 3 papryki (żółta, zielona, czerwona), 1 cebula cukrowa, 1 twardy pomidor, 250 g mrożonych krewetek, 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry, 2 łyżeczki suszonej papryki w proszku, 7 kropli tabasco, 6 łyżek oliwy z oliwek extra vergine, 3 łyżki czerwonego octu winnego, 1/2 łyżeczki cukru, sól

Umyj paprykę i cebulę, pokrój je w kostkę. Z pomidora usuń gniazda nasienne i też pokrój go w kostkę. Rozmroź i na sicie osusz krewetki. Wymieszaj je z warzywami, dodaj suszoną paprykę, tabasco, oliwę i ocet. Dodaj cukier, dobrze posól.

Sałatka musi się marynować co najmniej godzinę. Możesz ją urozmaicić, dodając małże, kalmary, cukinię czy awokado.

Grecka papryka z orzeszkami

Składniki: 4 papryki czerwone, 240 g sera feta, 3 łyżki utłuczonych orzeszków ziemnych, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 gałązki natki pietruszki, 2 łodyżki selera naciowego

Papryki umyj, przekrój na pół i wyjmij gniazda nasienne. Zrób farsz: wymieszaj fetę z oliwą, sokiem z cytryny, orzeszkami i posiekanym selerem naciowym. Farszem wypełnij papryki. Ułóż je na blasze i przykryj folią aluminiową. Piecz 30 minut w temperaturze 180°C, pod koniec pieczenia zdejmij folię, żeby papryki lekko się przypiekły.

Podawaj posypane pietruszką i selerem naciowym. Zamiast słodkich papryk możesz użyć chili - po upieczeniu będą łagodniejsze w smaku.

Szaszłyki bałkańskie z kuskusem

Składniki: 1 kg mięsa z kurczaka (dowolne części), 250 ml jogurtu greckiego lub bałkańskiego, 5 łyżek ajwaru (bałkańska pasta paprykowa), 1 cytryna, 4 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu), 10 patyków do szaszłyków, 100 g kaszy kuskus, 1 papryka, 1 pęczek pietruszki, 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry, sól

Przygotuj marynatę z jogurtu, ajwaru, czosnku utartego z solą, dwóch łyżek oliwy i miodu. Kurczaka umyj, osusz i pokrój w dużą kostkę. Nadziej kawałki mięsa na patyki. Polej je marynatą i zostaw w lodówce (pod przykryciem) minimum godzinę, maksymalnie dobę.

Kaszę kuskus zalej wrzątkiem, posól, przykryj i odstaw na 15 minut. Następnie wymieszaj widelcem i wystudź. Połącz z posiekaną papryką i natką pietruszki, dopraw sokiem z cytryny, jedną łyżką oliwy, solą i kolendrą.

Usmaż szaszłyki na rozgrzanej patelni teflonowej. Pod koniec smażenia skrop je oliwą z oliwek dla wydobycia aromatu. Marynatę możesz przyprawić bardziej orientalnie, dodając posiekane liście świeżej mięty, nasiona kolendry, cynamon, kozieradkę czy kurkumę.

Magda Gessler - słynna restauratorka, gwiazda programów "Kuchenne rewolucje" i "MasterChef", co dwa tygodnie przedstawia na łamach SHOW swoje najlepsze przepisy.

SHOW 23/2012

Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas