Reklama

Reklama

Przyjęcie w wersji mini

Małe przekąski, tzw. finger food, idealnie sprawdzą się na domowych, karnawałowych imprezach! Są efektowne, smaczne oraz, co najważniejsze, proste w przygotowaniu!

Szaszłyki z sera halloumi

Składniki: 40 dag sera halloumi lub innego twardego koziego sera, 1 pęczek świeżego tymianku, 1/2 szklanki oliwy z oliwek, 20 ziaren czerwonego pieprzu, 0,2 l jogurtu greckiego, 1 cytryna słoik delikatnego ajwaru paprykowego, 40 ml wódki ouzo lub sambucca, patyki do szaszłyków

Reklama

Ser pokrój w spore słupki i przełóż do miski. Następnie dokładnie posiekaj tymianek i wymieszaj go z oliwą. Po chwili zalej ser i pozostaw go na pół godziny. Jogurt grecki wymieszaj z pastą ajwar, startą skórką z cytryny, czerwonym pieprzem oraz wódką. Dopraw solą i pieprzem.

Ser nadziej na patyki. Na patelni (najlepiej specjalnej do grillowania) rozgrzej niewielką ilość oliwy. Połóż na niej szaszłyki i grilluj przez kilka minut na średnim ogniu. Na koniec, wlej sos do kieliszków i wstaw do nich gorące przekąski.

Canapes z wędzonym pstrągiem

Składniki: 0,5 kg chleba razowego na miodzie, 1 wędzony pstrąg, 1 szklanka suszonych pomidorów, pół szklanki kaparów, 3 łyżki płatków migdałowych, 2 garści roszponki lub rukoli, 1 cytryna, 2 łyżki miodu, 4 łyżki oliwy

Z pstrąga wyciągnij mięso (zrób to dokładnie, by na pewno nie było w nim ości) i przełóż do miski. Następnie dodaj posiekane suszone pomidory oraz kapary. Dorzuć jeszcze płatki migdałów, roszponkę i delikatnie wszystko wymieszaj.

Trzepaczką ubij sos z soku z cytryny, oliwy i miodu, wymieszaj z sałatą. Chleb pokrój na grube kromki. Szklanką z ostrymi rantami lub foremką do ciastek wytnij z chleba kółka. Ostrożnie przełóż na nie sałatkę.

Tuńczykowe "barki"

Składniki: 2 puszki tuńczyka w oliwie, pół cebuli cukrowej, 10 żółtych ziemniaków, 3 łyżki majonezu, kapary, pieprz i sól

Wybierz ziemniaki średniej wielkości o regularnych kształtach. Umyj je dokładnie i ugotuj w łupinach. Następnie wystudź i przekrój wzdłuż na połówki. Podziel na dwie grupy. Ziemniaki z pierwszej przytnij nożem od spodu, by stworzyć płaską podstawę, na której "barka" będzie stała. Potem w każdym ziemniaku zrób łyżeczką wgłębienia i wyciągnij ze środka część miąższu.

Z drugich połówek zdejmij skórę, przełóż je do miski razem z wydrążonym miąższem i rozgnieć dokładnie widelcem. Następnie dodaj do masy tuńczyka z oliwą oraz posiekane kapary i cebulę. Na koniec wymieszaj wszystko z majonezem i przyprawami. Tak powstały farsz przełóż do ziemniaczanych "barek".

Magda Gessler - słynna restauratorka, gwiazda programów "Kuchenne rewolucje" i "MasterChef", co dwa tygodnie przedstawia na łamach SHOW swoje najlepsze przepisy.

SHOW 1/2012

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje