Śniadanie z Gwyneth Paltrow...

Zdrowe smoothie, pudding z czarnego ryżu z mango albo dal ze smażoną botwinką - oto, co na śniadanie jada Gwyneth Paltrow. W swojej najnowszej książce amerykańska aktorka zdradza też, że lubi "oczyszczać" przepisy kulinarne...

Aktorka przekonuje, że zdrowe i pyszne nie wykluczają się nawzajem
Aktorka przekonuje, że zdrowe i pyszne nie wykluczają się nawzajemEast News

Gwyneth Paltrow jest nie tylko amerykańską aktorką i byłą żoną lidera zespołu Coldplay, Chrisa Martina oraz matką jego dwojga dzieci, Apple i Mosesa. Paltrow jest też propagatorką zdrowego stylu życia, w tym - diety. Co dalej za tym idzie, jest też autorką kilku książek na ten temat. W najnowszej z nich "Czysty talerz: Jedz zdrowiej" przekonuje, że zdrowe i pyszne nie wykluczają się nawzajem.
- Wyzwanie polegające na oczyszczeniu przepisu kulinarnego jest dla mnie pociągające bez względu na to, czy eksperymentuję w domu, próbując uzyskać coś przypominającego fast foody, do których moja rodzina ma słabość, czy też w kuchni testowej Goop, dodając coś od siebie do smażonych skrzydełek kurczaka Johna Legenda. Mam nadzieję, że dostrzeżecie trochę tego wszystkiego - zdrowia, pyszności i dobrej zabawy - w każdym z poniższych przepisów - pisze we wstępie Paltrow.

A jak początek, to i śniadanie. Aktorka zauważa, że to złożone z bułeczek, czekoladowych croissantów i świeżych soków to tylko bomba cukru i pustych kalorii, która dodaje energii jedynie początkowo...

- Potem czujemy się rozbici i już przed dziesiątą rano musimy się zregenerować. Niekoniecznie jest to najlepszy sposób na regularne rozpoczynanie dnia - dodaje autorka.


I tak, dla osób takich jak Paltrow, czyli lubiących zjeść nie tylko zdrowo, ale i smacznie, takie typowe śniadanie nie jest ani atrakcyjne, ani sycące. Dlatego w tygodniu aktorka woli przygotowywać - łatwe do zrobienia i ubogie w cukier - smoothie. Jednak, jak sama zauważa, nie zawsze da się tym najeść... Dlatego, chcąc przygotować coś naprawdę sycącego, zazwyczaj w weekendy stawia na rodzinny brunch - wówczas wybiera dania, po których człowiek czuje się najedzony aż do obiadu.

- Przy odpowiednim planowaniu (i zaopatrzeniu spiżarni w kilka zasadniczych składników) szybkie i pożywne śniadanie, takie jak pudding z czarnego ryżu z mango, czekoladowo-mleczny pudding z nasion chia czy dal ze smażoną botwinką jest na wyciągnięcie ręki - kwituje Paltrow.

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas