Z niejednego pieca
Kochamy pizzę! Z najnowszych badań wynika, że 62 proc. Polaków jada ją przynajmniej raz w miesiącu. Upiecz ją sama i spróbuj innych odmian!
Coca - kataloński placek na zimno
Składniki: 400 g mąki typu 550, 250 ml wody, 125 ml oliwy, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka masła, 12 g świeżych lub 6 g suszonych drożdży, 50 ml mleka, szczypta cukru
Dodatki: 200 ml przecieru pomidorowego (np. passata), 1 cebula, 1/2 czerwonej papryki, 250 g szpinaku, 2 ząbki czosnku, 1 gruszka, oliwa do smażenia
Drożdże wymieszaj z mlekiem i cukrem w szklance. Wstaw na 10 minut do garnka z ciepłą wodą. Gdy wyrosną, wlej je do miski razem z oliwą, wodą i solą. Mieszając mocno drewnianą łyżką, wsypuj przez sito mąkę. Ciasto musi być dość rzadkie, aby dało się rozsmarować na blasze. Odstaw je do wyrośnięcia w misce. Na oliwie podsmaż cienkie plastry cebuli z papryką, dodaj przecier pomidorowy, posól i duś przez 10 minut. Możesz dolać wody, jeśli przecier będzie za szybko odparowywać. Przestudź.
Zblanszuj szpinak na oliwie (razem z czosnkiem). Wysmaruj masłem blachę. Rozgnieć na niej ciasto na grubość 0,5 cm. Zrób nakłucia widelcem. Rozprowadź na cieście sos, następnie ułóż szpinak, a na wierzchu plastry gruszki. Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni - aż ranty będą złote. Po ostudzeniu coki, możesz na wierzchu ułożyć jeszcze czarne oliwki, kozi ser, wędlinę typową dla krajów śródziemonomorskich (np. chorizo, szynkę serrano) lub anchois.
Pizza prosciutto
Ciasto: 500 g mąki typu 550 (lub specjalnej mąki do pizzy), 370 ml letniej wody, 12 g świeżych drożdży, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 50 ml oliwy, 50 ml mleka, 1/2 łyżeczki cukru
Sos do pizzy: 1/2 l passaty pomidorowej, 1 doniczka świeżej bazylii, 50 ml oliwy, 1 łyżeczka soli
Dodatki: 100 g szynki prosciutto, 100 g sera mozzarella w małych kulkach, 100 g sera gouda, 1 garść liści rukoli, 1 świeża figa, 30 ml oliwy
Przygotuj ciasto według przepisu na focaccię (poniżej). Im dłużej fermentuje w lodówce, tym łatwiej je potem uformować w placek. Przygotuj sos: zmiksuj passatę z bazylią i solą, na końcu dodaj oliwę i delikatnie wymieszaj. Schłodzone ciasto podziel na 200-gramowe kulki i odstaw je w ciepłe miejsce na 30 minut.
Jedną z kulek obtocz w mące i uformuj płaski placek, rozciągając go w powietrzu. Musi być cieńszy niż na focaccię. Rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Przełóż placek na blachę posypaną mąką. Rozprowadź na nim sos, połóż goudę, połowę kulek mozzarelli i wstaw do piekarnika na 15 minut. Po wyjęciu dołóż plastry szynki, mozzarellę i figę. Posyp rukolą i polej oliwą. Niewykorzystane kulki ciasta zawiń w folię i zamroź do następnego razu.
Focaccia
Ciasto: 500 g mąki typu 550 (lub specjalnej mąki do pizzy), 370 ml letniej wody, 12 g świeżych drożdży, 1 i 1/2 łyżeczki soli, 50 ml oliwy, 50 ml mleka, 1/2 łyżeczki cukru
Dodatki: kilka gałązek rozmarynu, 50 ml oliwy, 1 łyżeczka grubej soli morskiej, 50 g kaparów
Drożdże wymieszaj w szklance z mlekiem i cukrem, po czym wstaw je do garnka z ciepłą wodą na 10 minut. Gdy wyrosną, wlej je do miski z oliwą, resztą wody i solą. Mieszając mocno drewnianą łyżką, wsypuj przez sito mąkę. Gdy ciasto zgęstnieje, posyp je mąką i wyrabiaj energicznie na stolnicy. Przełóż je do pojemnika na żywność i zostaw w lodówce (od kilku godzin do 2 dni). Schłodzone ciasto podziel na 200-gramowe kulki i odstaw je w ciepłe miejsce na 30 minut.
Jedną z kulek obtocz w mące, rozciągnij ją na stolnicy. Utwórz kształt prostokąta. Poczekaj aż urośnie, zrób nakłucia na całej powierzchni, posyp posiekanym rozmarynem, kaparami i grubą solą. Za pomocą pędzla rozprowadź na nim oliwę. Piecz 15-20 minut w temperaturze 250 stopni.
MAGDA GESSLER - słynna restauratorka, gwiazda programów "Kuchenne rewolucje" i "MasterChef" co dwa tygodnie przedstawia na łamach SHOW swoje najlepsze przepisy.
SHOW 5/2013