Najczęstsze błędy w aranżacji kuchni. Wystrzegaj się ich przy remoncie
Materiał promocyjny
Remont kuchni to coś, co prędzej czy później czeka każdego. Choć może wydawać się on stresujący – wcale tak być nie musi. Kluczem do sukcesu jest odpowiedni plan działania, a także wystrzeganie się najczęściej popełnianych błędów. No właśnie: jakich konkretnie?
Odświeżenie ścian, wymalowanie sufitu, zmiana podłogi, zakup nowych mebli i sprzętów... Co jakiś czas remont kuchni jest nie tyle wskazany, co nie do uniknięcia. To sporo czynności do wykonania, nawet wówczas, jeśli wszystko zlecimy ekipie remontowej. Nie obędzie się więc bez planu! Największe znaczenie ma termin (najlepszy czas to okres od wiosny do wczesnej jesieni) oraz kolejność wykonywanych prac (zacząć warto od tych najtrudniejszych). Niemniej jednak nawet najlepiej przemyślany i dopracowany plan może zawierać błędy, które w efekcie wpłyną na komfort i funkcjonalność kuchni w przyszłości. Jakie są najczęstsze pułapki i jak ich uniknąć?
Brak planowania przestrzennego
Jednym z najczęściej popełnianych błędów podczas remontu kuchni jest brak odpowiedniego planowania przestrzennego. Innymi słowy: niewłaściwe rozmieszczenie szafek, sprzętów kuchennych i blatów roboczych. Prowadzi to z jednej strony do niepotrzebnej utraty miejsca (to szczególnie bolesne w przypadku małych kuchni), z drugiej - do utrudnień w wykonywaniu codziennych czynności. Kluczowym elementem w tym zakresie jest zachowanie tzw. trójkąta roboczego, który tworzą lodówka, zlew oraz kuchenka. Ich odpowiednie rozmieszczenie pozwala na efektywne poruszanie się po kuchni i ułatwia przygotowywanie posiłków.
Zakup zbyt dużych mebli
Kolejnym często popełnianym błędem jest decydowanie się na zbyt dużych rozmiarów meble oraz sprzęty AGD. Przykład? Wielka lodówka w małej kuchni przyniesie więcej szkody niż pożytku - zdominuje bowiem pomieszczenie. W efekcie kuchnia stanie się ciasna i niepraktyczna. Z tego impasu wybrnąć można jednak zaskakująco łatwo: wybierając lodówkę (a także inne sprzęty) w zabudowie. Tym bardziej że nie oznacza to konieczności pójścia na bolesne kompromisy.
W sklepach bez problemu znajdziemy urządzenia oferujące sporą pojemność. I nie muszą być to lodówki side by side, które zajmują sporą przestrzeń. Przykład? BEKO BCNE400E50SHN. To wymiary 194 x 69 x 55 cm oraz pojemność 370 l (280 chłodziarki i 90 zamrażarki). Co więcej, na codzienny komfort w zauważalny sposób wpłyną ponadto cicha praca (35 dB) oraz niski pobór energii (ok. 198 kWh w skali roku).
Złe wykorzystanie kolorów i brak oświetlenia
Kolory, na które postawimy w kuchni, mają ogromne znaczenie na komfort przebywania w pomieszczeniu oraz ogólną atmosferę wnętrza. Czego unikać? Przede wszystkim zbyt ciemnych barw, które przytłaczają i sprawiają, że kuchnia wydaje się mniejsza, niż jest w rzeczywistości. Zdecydowanie lepszym pomysłem jest wybór jasnych kolorów, takich jak biel czy beż. Pamiętać warto też o tym, by ściany komponowały się kolorystycznie z resztą wystroju. W budowie ciepłego, przytulnego klimatu pomoże również oświetlenie. Porzucamy zatem rolety i zasłony, a stawiamy na kilka różnych źródeł światła: sufitowe oraz punktowe nad blatami roboczymi.
Oszczędzanie na materiałach
Oszczędzać nie warto na materiałach, z których wykonane są meble kuchenne i blaty robocze. Choć być może w krótkiej perspektywie przyniesie to pewne korzyści - w dłuższej z pewnością stracimy. Tanie materiały oznaczają szybkie zużycie, a tym samym konieczność kosztownych napraw, wymiany czy wręcz kolejnego remontu. Lepszym pomysłem wydaje się wybór materiałów odpornych na wilgoć, wysokie temperatury i uszkodzenia mechaniczne (to na przykład blaty z kamienia). Lepiej unikać natomiast taniego plastiku oraz niskiej jakości drewna.
Za mało miejsc do przechowywania kuchennych przedmiotów i żywności
Kolejnym częstym błędem jest niedostateczna ilość miejsca do przechowywania. Chodzi o szafki kuchenne, szuflady czy półki. Dlaczego możemy tego pożałować? Ponieważ prowadzi to do bałaganu oraz konieczności częstszego i bardziej intensywnego sprzątania. A więc wpływa na komfort korzystania z kuchni. Wyjściem z sytuacji pozostaje wcześniejsze upewnienie się, ile miejsca będziemy potrzebować na przechowywanie naczyń, garnków, przyborów kuchennych i żywności.
Zapominanie o detalach
Na funkcjonalność kuchni wpływają nie tylko większe urządzenia, jak lodówka czy piekarnik, ale również pozornie nieznaczące detale. Choćby uchwyty do szafek czy oświetlenie podszafkowe. Oczywiście daje się to łatwo poprawić już po remoncie, ale nie chcemy przecież dokładać sobie pracy. Bardziej wyrazistym przykładem jest umiejscowienie gniazdek elektrycznych. Zwykle o tym nie myślimy, prawda? Tymczasem ich brak w kluczowych miejscach utrudnia korzystanie z mniej podstawowych urządzeń kuchennych, takich jak mikser, mikrofalówka, blender czy czajnik. Lepiej o tym pomyśleć wcześniej i zostawić sobie kilka z nich w zapasie. Gdzie? W miejscach łatwo dostępnych oraz takich, gdzie najczęściej używamy sprzętów AGD.
Aranżacja kuchni to skomplikowany proces, wymagający przemyślanego planowania i uwagi. Jeśli unikniemy najczęstszych błędów, z pewnością stworzymy kuchnię, która będzie nie tylko funkcjonalna, ale i estetyczna.
Materiał promocyjny