Reklama

Reklama

Pierś z gęsi w sosie koniakowym z figami

Wyjątkowo wykwintne.

Składniki:

- pierś z gęsi,
- sól, pieprz,
- 400 ml bulionu drobiowego,
- cebula,
- główka kapusty włoskiej,
- 30 g masła,
- 1/8 l bulionu warzywnego,
- 2-3 łyżki oleju,
- opakowanie mrożonych kulek ziemniaczanych,
- 2 figi,
- 6 kumkwatów,
- 2 łyżki konfitury morelowej,
- łyżka mąki,
- 2 łyżki koniaku,
- łyżka zielonego marynowanego pieprzu

Przygotowanie:

Pierś natrzeć w całości pieprzem, solą tylko od spodu. Ułożyć na blasze i piec w 200 st. C przez 1,5 godz. Po 30 minutach dolać 1/8 l wody i bulion drobiowy. Pierś często skrapiać powstałym sosem. Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować. Cebulę zeszklić na maśle, dodać kapustę. Doprawić solą i pieprzem, zalać bulionem. Dusić ok. 20 minut. Kulki ziemniaczane usmażyć na oleju. Figi pokroić na cząstki, kumkwat na plasterki. Masło roztopić na patelni i dodać konfiturę, a następnie figi i kumkwat. Smażyć 2-3 minuty na słabym ogniu. 10 minut przed końcem pieczenia pierś skropić mocno osoloną wodą i podnieść temperaturę.
Pierś zdjąć. Sos zlać, zebrać tłuszcz. Sos zagotować, zagęścić mąką rozrobioną w 2-3 łyżkach wody. Doprawić solą i pieprzem, wlać koniak, dodać zielony pieprz. Pierś pokroić, serwować z kulkami ziemniaczanymi, kapustą i owocami. Można dekorować zieloną pietruszką.
Czas przygotowania: 105 minut
Jedna porcja zawiera: 3360 kJ/803 kcal

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | gęsi | drób | Kuchnia świąteczna - Boże Narodzenie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje