10 mitów na temat picia alkoholu
Bez względu na to, czy sączysz Martini na dorocznej imprezie firmowej, czy lepiej się czujesz z butelką Merlot na swojej kanapie przed telewizorem, jesteś kobietą umiejącą docenić mocny, dobry trunek. Pamiętasz wszystkie mity i opowieści na temat picia, zastanawiasz się jednak, czy aby na pewno są one prawdziwe. Sprawdźmy.
Mit:
Fakt:To od ilości alkoholu i szybkości wprowadzania go do organizmu zależy jak źle się poczujesz. Mieszanie trunków nie ma tu nic do rzeczy. Aby czuć się dobrze w sobotnią noc, wszystko co musisz zrobić, to zwolnić (pić jeden drink na godzinę).
Mit: Dodanie do drinka kofeiny sprawi, że będziesz mniej senna.
Fakt: Nawet jeśli nagle poczujesz się, jakbyś miała niespożyte zapasy energii, może być to tylko efekt wywołany samym alkoholem. Kiedy kofeina (szczególnie w formie np. coli) jest mieszana z drinkiem, może tak naprawdę utrudnić ci ocenę, jak bardzo jesteś pijana, co tylko doprowadzi do tego, że wypijesz jeszcze więcej. Jeśli chcesz czuć się mniej śpiąca pijąc, rozcieńczaj drinki raczej z wodą – zaufaj nam, tak to właśnie działa.
Mit:
Fakt: Wiele win – takich, jak choćby Sauv Blanc – przeznaczonych jest do szybkiego spożycia – w przeciągu roku, lub dwóch od wyprodukowania. Dobrą zasadą oceny jakości zakurzonych butelek w piwnicy, którą warto znać, jest ta: im tańsze wino, tym szybciej powinno być wypite (i czyż właśnie nie z tego wszyscy powodu kupujemy tańsze wina?).
Mit: Nie wolno pić podczas karmienia piersią.
Fakt:Gdy karmisz piersią, najlepiej odczekaj 3 miesiące od porodu, zanim sięgniesz po rekreacyjnego drinka. Po tym czasie, jeśli nie karmisz w okresie 3 godzin od skończenia lampki Chardonnay, nic złego nie powinno się stać. Jednak pamiętaj, że ryzyko zawsze istnieje – upewnij się zatem u swojego lekarza.
Mit:
Fakt:Piwa są zazwyczaj „lżejsze” tylko wobec produktu tej samej firmy, lecz w pełnej wersji (np. Lech vs Lech Lite). Jedynym sposobem, żeby sprawdzić, czy piwo jest rzeczywiście lżejszą wersją, jest przeczytanie zawartości kalorycznej na etykietkach innych piw i porównanie.
Mit: Nie da się ponownie zakorkować butelki czerwonego wina.
Fakt:Naturalnie, tlen może zamienić każdą butelkę wina w ocet, lecz jeśli tylko będziesz korkować po każdym napełnieniu kieliszka powinnaś dać radę wydłużyć życie wina do 3 dni od otwarcia.
Mit:
Fakt: Tak rzeczywiście się dzieje, jednak tylko po pierwszym drinku. Za każdy następny wypity dolicz do tej godziny 30 minut, bowiem stężenie alkoholu we krwi kumuluje się (na przykład, jeśli wypiłaś 3 drinki, będziesz potrzebowała około 4,5 godziny by w pełni wytrzeźwieć).
Mit:To żaden wstyd nalać sobie wina aż po wrąbek kieliszka.
Fakt: Słuchaj, wszyscy lubimy szczodrość w nalewaniu, jednak pamiętaj, że jeśli nalejesz za dużo do kieliszka, wino szybko się ogrzeje co zrujnuje jego bukiet smakowy i aromat. Sprawdź na Internecie wskazówki, jak i ile wina powinno się nalewać do kieliszka.
Mit:
Fakt:Wielkie NIE dla tego mitu. W ubiegłym roku do sądu wpłynął pozew, w którym pewna osoba twierdziła, że kilku największych producentów tanich win dodaje do nich szkodliwe ilość arszeniku. Jednak agencja kontrolująca producentów nie stwierdziła żadnych uchybień, czy nadużyć.
Mit: Za dużo alkoholu spowodowało, że zaczęłaś wysyłać smsy do swojego byłego.
Fakt: Kiedy wypijesz za dużo, twoje komórki mózgowe pracują w zakłócony sposób, to prawda, ale przecież nie są martwe! Naturalnie, komunikacja między neuronami a synapsami jest spowolniona, ale bez przesady, nie urwał ci się film. Nasza rada? Zanim zdecydujesz się wysłać w świat swoje przemyślenia po alkoholu, odczekaj minutę, albo najpierw przejdź się spacerkiem do domu i dopiero tam podejmij decyzję, czy wcisnąć „wyślij”.