10 niesamowitych korzyści soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy

Wiele osób raczy się rano szklanką soku pomarańczowego, ponieważ napój ten ma przyjemny smak i słoneczny kolor. Szklanka soku pomarańczowego do śniadania to rzeczywiście jeden z najlepszych sposobów rozpoczęcia dnia. Odświeża, budzi i nadaje ton dalszej części dnia. Jest jednak duża różnica pomiędzy sokiem świeżo wyciśniętym z owoców a komercyjnie produkowanym sokiem pasteryzowanym. Nie chodzi jedynie o wyrazisty smak i kolor, ale również całe mnóstwo korzyści dla naszego zdrowia i urody, które zostają utracone w procesie pasteryzacji. Jeśli więc chcesz jeszcze bardziej pobudzić rano swój organizm, przyjrzyj się poniższej liście 10 korzyści dla zdrowia i urody, jakie kryje w sobie świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy.

Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy
Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy© Photogenica

Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy jest bogaty w dobroczynne enzymy oraz substancje odżywcze.

sok pomarańczowy właściwości - krok 1
© Photogenica

Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy zawiera polifenole o działaniu przeciwutleniającym, które są świetne dla naszego zdrowia. Niestety proces pasteryzacji niszczy te dobroczynne enzymy i substancje odżywcze, co oznacza, że ludzie pijący komercyjnie produkowany sok są ich pozbawieni. Wybierając świeżo wyciśnięty sok masz pewność, że w twoim organizmie znajdą się dobre dla zdrowia przeciwutleniacze i enzymy. Wypijmy za to!

Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy pobudza produkcję przeciwstarzeniowego kolagenu.

sok pomarańczowy właściwości - krok 2
© Photogenica

Witamina C jest kluczowa, jeśli chodzi o produkcję kolagenu. Bez odpowiedniej ilości witaminy C wyglądalibyśmy jak własna babcia. Sok ze świeżo wyciśniętej pomarańczy jest bogaty w tę witaminę, która pomaga przyswajać i produkować kolagen. Oznacza to, że im więcej soku pomarańczowego pijemy, tym młodziej wyglądamy.

W świeżo wyciśniętym soku z pomarańczy jest mnóstwo

sok pomarańczowy właściwości - krok 3
© Photogenica

Uwielbiamy potas i ty również powinieneś. Ta substancja odżywcza niesie ze sobą mnóstwo korzyści dla naszego organizmu. Pomaga w nawadnianiu komórek oraz w metabolizmie węglowodanów. Nie wspominając nawet o syntezie białka i stabilizacji zatrzymywania wody. Wow, czy jest coś, czego potas nie potrafi zrobić? No cóż, nie potrafi podać numerów lotto zanim wszystkie kulki zostaną wylosowane. No, potasie! A właśnie zaczynaliśmy się w tobie zakochiwać!

Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy pomaga tarczycy.

sok pomarańczowy właściwości - krok 4
© Photogenica

Prawdopodobnie nie myślisz za często – jeśli w ogóle – o swojej tarczycy. Ona po prostu tam jest. Ale tarczyca kontroluje produkcję białka i decyduje o tym jak szybko twój organizm zużywa energię. Gruczoł ten ma istotny wpływ na zdrowie – nieszczęśliwa tarczyca oznacza chore ciało.

Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy wspiera tarczycę dostarczając twojemu organizmowi zastrzyk potasu, magnesu i witaminy C – anty-stresowych substancji odżywczych, które w zdecydowany sposób wspomagają produkcję hormonu tarczycy T3. Bez wymienionych substancji odżywczych twoja tarczyca grzęzłaby w nadmiarze pracy a twój stres rósłby.

Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy jest bogaty w magnez.

sok pomarańczowy właściwości - krok 5
© Photogenica

W jednym litrze soku pomarańczowego znajduje się około 100 miligramów magnezu. Niesamowite, prawda? Nasz organizm potrzebuje konkretnej ilości magnezu każdego dnia, a jedna szklanka soku pomarańczowego zawiera sporą porcję rekomendowanej dawki dziennej. W skrócie: magnez wspomaga metabolizm komórkowy i dostarcza naszemu ciału energii, której potrzebuje, aby podołać codziennym obowiązkom. Jeśli więc potrzebujesz energetycznego pobudzenia rano w pracy, jedna szklanka świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy powinna załatwić sprawę.

Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy świetnie reguluje poziom cukru we krwi.

sok pomarańczowy właściwości - krok 6
© Photogenica

Jeśli chorujesz na cukrzycę sok pomarańczowy powinien stać się twoim nowym przyjacielem. To prawda, zawiera sporo cukru, ale znajdujący się w nim magnez pomaga regulować poziom cukru we krwi. Stabilizuje również poziom glukozy we krwi. Co więcej zawarty w soku pomarańczowym potas współpracuje z magnezem w zakresie regulacji poziomu cukru i insuliny we krwi.

Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy jest pełen cukrów naturalnych.

sok pomarańczowy właściwości - krok 7
© Photogenica

Słowo “cukier” wzbudza niepokój nie tylko w tobie. Wszyscy tak mamy. Ale cukry naturalne są czasem w porządku, zwłaszcza te występujące w świeżo wyciśniętym soku pomarańczowym. Wspomniane cukry naturalne występują w 3 różnych formach i zapewniają energię dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Bez nich byłbyś zmęczony, zestresowany i rozbity. Każdy potrzebuje określonej ilości cukru we krwi, dlaczego więc nie czerpać go ze świeżo wyciśniętego soku?

Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy ma również mnóstwo witamin.

sok pomarańczowy właściwości - krok 8
© Photogenica

W zaledwie jednej szklance świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego znajduje się zaskakująca ilość 207% naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wow! Taki sok zawiera również sporą ilość witaminy B6, A, cholinę i kwas foliowy. Wszystkie te elementy są dla nas dobroczynne.

Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy NIE ZAWIERA chemicznych dodatków smakowych.

© Photogenica

Czy kupiłeś kiedyś “100% sok pomarańczowy” w lokalnym sklepie spożywczym? Każdemu z nas się to zdarzyło. Zrobiliśmy to, bo wydawało nam się, że kupujemy stuprocentowy czysty sok z pomarańczy! Problem polega jednak na tym, że taki sok zawiera chemiczne dodatki smakowe podobne do tych, których używa się przy produkcji perfum. Tak, to nie pomyłka. Dla pewności powtarzamy:

“100% czysty sok pomarańczowy” zawiera ten sam rodzaj substancji chemicznych, które stosuje się do produkcji perfum. Najgorsze w całej tej sytuacji jest fakt, że producenci soków NIE MUSZĄ NAWET UMIESZCZAĆ NA ETYKIECIE NAZWY TAKICH ZWIĄZKÓW CHEMICZNYCH. Nie masz więc pojęcia o tym, co pijesz!

Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy wspomaga twój organizm w walce ze szkodliwymi substancjami.

sok pomarańczowy właściwości - krok 10
© Photogenica

W przeciwieństwie do pasteryzowanego soku pomarańczowego, który możesz znaleźć na półce w supermarkecie, sok z własnoręcznie wyciśniętych pomarańczy zrobi więcej dobrego niż złego dla twojego organizmu. Zamiast okropnej chemii ma prawdziwy smak. Na miejscu toksycznego ładunku obecnego w soku pasteryzowanym znajdziesz przeciwutleniacze, minerały, enzymy oraz witaminy, które wspomagają procesy odtruwania organizmu i niosą korzyści twojej skórze, aby była piękna i twojemu organizmowi, aby był zdrowy. Na co więc czekasz? Biegnij wyciskać pomarańcze!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas